Glasul roților de tren tocite de șmecheri sună tot mai răgușit

14 Sept. 2021, 13:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Sept. 2021, 13:48 // Actual //  Lupu Eduard

Întreprinderea de stat Calea Ferată a fost delapidată continuu și ajuns cu datorii de 800 de mil. de lei, iar angajații s-au trezit cu restanțe la salarii pentru luni întregi. În plus, întreprinderea a fost lovită și de criza pandemică, care a redus transporturile de mărfuri, iar cursele de pasageri internaționale au fost anulate.

Ultimele date statistice relevă că în ianuarie-iulie 2021, cu mijloacele de transport feroviar, care dețin 15,4% în structura mărfurilor transportate, au fost transportate 1,4 milioane tone de mărfuri, sau cu 17,4% mai puțin faţă de ianuarie-iulie 2020, arată datele Biroului Național de Statistică.

Directorul CFM, Oleg Tofilat susține că în următorii trei ani sunt necesare investiții în infrastructura CFM, dar și că vor fi majorate salariile pentru angajați. ”Dacă în prezent salariul mediu este de 4000 de lei, atunci în anul 2023 vom dubla remunerarea”.

Calea Ferată din Moldova riscă să falimenteze fără intervenția Guvernului. Am tras acest semnal de alarmă de ani de zile. Cu părere de rău, Calea Ferată continuă calea spre faliment și doar intervenția urgentă a Guvernului și a Parlamentului privind capitalizarea întreprinderii și declararea CFM drept un obiectiv strategic poate salva situația”, a declarat fostul deputat, Alexadnru Slusari.

CFM este într-o situație dificilă. Astfel, din cele 139 de locomotive existente, 134 și-au depășit durata de amortizare. Totodată, peste 25% din infrastructura feroviară nu mai poate fi exploatată și necesită reparație capitală, iar peste câțiva ani circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar urma să fie suspendată.

În ultimii 8 ani, întreprinderea de stat a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei. Pierderile au crescut în ultimii ani din cauza scăderii numărului de pasageri, în special pentru transportul internațional, dar și a transportului de mărfuri. Totodată veniturile sunt în continuă scădere. Costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane euro.

Realitatea Live

10 Mai 2024, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2024, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Biroul de Reintegrare din Republica Moldova a raportat că în primul trimestru al anului 2024, ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către Uniunea Europeană a atins un nivel impresionant de 80,9%, iar cea a importurilor a constituit 56,3%. Aceste cifre reflectă o orientare economică fermă către Vest, care este un obiectiv strategic al Republicii Moldova pentru a contracara tendințele secesioniste ale Tiraspolului și pentru a diminua legăturile cu Federația Rusă.

Marcarea Zilei Europei este considerată deosebit de semnificativă pentru Republica Moldova, având în vedere aspirațiile sale de integrare europeană și procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Beneficiile integrării europene sunt evidente în regiunea transnistreană, unde proiectele de dezvoltare finanțate de Uniunea Europeană contribuie la îmbunătățirea infrastructurii, accesului la educație și servicii de sănătate, precum și la extinderea oportunităților economice, inclusiv de export și import către și din UE.

Potrivit biroului, în primul trimestru al anului 2024, principalele destinații din UE pentru agenții economici din regiunea transnistreană au fost România, Polonia, Germania, Slovacia și Bulgaria. Această tendință de creștere a exporturilor către UE demonstrează importanța și beneficiile integrării economice și politice cu Europa pentru întreaga regiune a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău