Moldova, condamnată la CtEDO. Urmează să achite prejudicii morale în valoare de 67 750 de euro

cedo-1920×1020-c-default
Foto: www.zdg.md

Acțiunile arbitrare comise de procuratură și instanța de judecată în privința grupului Petrenco, costă Republica Moldova o nouă condamnare la CtEDO și 67 750 de euro din bugetul de stat. La 14 septembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre în cauza Petrenco și alții șase contra Republicii Moldova, prin care a recunoscut violarea mai multor articole din Convenție de către Republica Moldova.

Cauza se referă la reținerea, arestarea și detenția reclamanților în baza unor acuzații de tulburări în masă, ca urmare a unei demonstrații pe care aceștia au organizat-o în fața sediului Procuraturii Generale în septembrie 2015. Toți reclamanții au fost deținuți timp de patru luni și jumătate în penitenciarul nr. 13 și, aproximativ pentru aceeași perioadă de timp, s-au aflat în arest la domiciliu. În perioada în care aceștia se aflau în arest la domiciliu, reclamanții au fost forțați să poarte brățări electronice, pe care trebuiau să le încarce la fiecare cinci ore, anunță Promo-LEX.

Curtea a dispus ca Guvernul Republicii Moldova să achite reclamanților suma totală de 63 750 de euro, în calitate de prejudicii morale, pentru violările comise și suma de 4 000 de euro, în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare și asistență juridică în fața CtEDO.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente