„Planul de recuperare economică se implementează deja”. Oficialii europeni au reiterat sprijinul financiar pentru R. Moldova

Irina Odobescu
14/09/2021
Captură: privesc.eu

Susținerea R. Moldova în refomarea justiției, economiei, securității și protecția mediului înconjurător, inclusiv aspectele ce țin de fluviul Nistru, au fost abordate la conferința de presă de luni. Oficialii europeni au reiterat sprijinul politic și financiar al UE pentru Moldova și importanța implementării reformelor asumate de guvernare.

„Până acum Parteneriatul Estic a fost un succes și a adus beneficii concrete cetățenilor. Zona de liber schimb cu UE a permis economiei noastre să reziste și să aibă beneficii pentru țara nostră. Privind spre viitor, ne dorim și putem face mai multe în relațiile cu UE. Azi am discutat despre subiecte importante – justiție, securitate, energie, inclusiv acțiuni comune care să ne ajute să ne consolidăm rezilitența în securitatea cibernetică”, a declarat Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Nicu Popescu a mai vorbit și despre importanța atragerii investitorilor pentru a crea locuri de muncă și a îmbunătăți viața oamenilor. Mai mult, oficialii au discutat și despre dezvoltarea infrastructurii și interconectărilor care leagă Moldova cu UE.

„Reiterăm suportul politic oferit pentru Moldova. Obiectivul acestei întâlniri la Chișinău este, de fapt, exprimarea sprijinului politic, dar și sprijinul pentru reformele enunțate. Moldova este un partener important pentru UE și există un spațiu larg de cooperare. Am discutat și despre rezolvarea conflictului transnistrean. UE este alături de Moldova și la acest subiect”, a declarat Michael Siebert, directorul general pentru Rusia, Parteneriatul estic, Asia Centrală, cooperare regională și OSCE a Serviciului European de Acțiune Externă.

La rândul său, Katarina Mathernova, directorul general adjunct al Direcției generale Vecinătate și Negocieri privind extinderea a Comisiei Europeane, a menționat despre importanța schimărilor reale în Moldova.

„Mă bucur să spun că planul de recuperare economică asumat de noua putere de la Chișinău se implementează deja. În această săptămână, am aprobat transmiterea sumei de peste 36 de milioane de euro. Banii sunt meniți pentru recuperarea măsurilor după Covid-19 și pentru măsurile de reformare a poliției”, a spus Katarina Mathernova.

Oficiala a mai declarat că planul de recuperare econonomică presupune mult mai multe decât acest suport acordat imediat. UE va susține R. Moldova și în transformarea digitală, infrastructură, eficiența energetică, sprijinirea intreprinderilor mici și mijlocii, activitățile de educație etc. Katarina Mathernova a menționat și despre importanța vaciinării la nivel național și internațional pentru combaterea pandemiei de Covid-19.

Irina Odobescu
14/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii