Socialistul Mitriuc riscă să piardă funcția de președinte al raionului Ungheni

Ilie Gulca
14/09/2021
Ghenadi Mitriuc (dreapta)

Președintele raionului Ungheni, Ghenadi Mitiuc, riscă să fie demis din funcția de președinte al Consiliului Raional Ungheni după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că socialistul deține concomitent funcția de manager al unei firme și de președinte al unei asociații sportive.   

Socialistul Ghenadi Mitriuc a devenit președinte de raion în 2019, funcție pe care o deține până în prezent. Funcția de președinte al asociației obștești și cea de administrator al firmei private sunt deținute din 2015.

Conform legii, din momentul accederii în funcția publică, subiectul are termen de până la 30 de zile să renunțe fie la mandatul obținut, fie la funcțiile incompatibile deținute. Ghenadi Mitriuc nu a întreprins nicio acțiune în acest sens.

De partea cealaltă, președintele raionul Ungheni consideră că pretinsa stare de incompatibilitate nu întrunește condițiile prevăzute de lege deoarece el nu a fost remunerat pentru funcția de conducător al asociației sportive.

Firma lui Mitriuc nu are nici venituri și nici cheltuieli

În ce privește întreprinderea individuală, aceasta funcționează pe moment, nu are nici venituri și nici cheltuieli, a precizat el, lucru indicat în declarația de avere și interese personale.

Cu toate acestea, inspectorul de integritate susține că deținerea concomitentă a funcțiilor de conducere a organizației obștești și a funcției de administrator al firmei denotă încălcarea regimului juridic al incompatibilităților.

Inspectorul a argumentat că există suficiente acte de constatare în care lipsa remunerărilor nu este relevantă atât timp cât este dovedit faptul că funcțiile de natura lor pot fi retribuite și nu țin de activități didactice sau științifice.  

Dacă actul va rămâne definitiv, ANI a anunțat că va solicita revocarea lui Mitriuc din funcția de președinte al Consiliul Raional Ungheni, cu aplicarea interdicției de a mai exercita la această funcție, precum și altă funcție de demnitate publică timp de trei ani.

Colecții de case, mașini și companii

Deputatul deţine opt loturi de teren de dimensiuni mici în orașul Ungheni, șase – cumpărate, iar două - donate. Toate terenurile au fost obținute în cele două mandate ale sale de consilier orășenesc. 

Ghenadi Mitriuc deține șase imobile, printre care un apartament, o casă de locuit, un spațiu comercial, un garaj. El a declatat anterior o casă de vacanță pe malul Mării Negre în regiunea Odesa, raionul Belgorod-Dnistrovsk, cu valoare cadastrala declarată de 250.001 lei.

Socialistul este un pasionat al automobilelor, având în proprietate nu mai puțin de cinci mașini și o remorcă, de la Mercedes până la Opel și Dacia.

Donaţii de zeci de mii de lei la partid

Mitriuc a cotizat mereu la alegeri în contul PSRM. La localele din iunie 2014 a dat doar 1.500 de lei. În campania electorală pentru prezidențiale din noiembrie 2016 a cotizat cu 33.550 de lei la data de 13.10.2016, pentru ca, la nici două săptâmâni, pe 25.10.2016, să mai cotizeze cu încă 39.800 de lei.

În total, Mitriuc a donat la vedere pentru campania lui Igor Dodon 73.350 de lei. De asemenea, fostul deputat a cotizat cu 52.000 de lei în conturile socialiștilor pentru referendumul de demitere a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă și cu 26.600 de lei pentru alegerile locale pentru Primăria Chișinăului pentru candidatul PSRM, Ion Ceban.

Homofob consacrat 

Ghenadi Mitriuc a fost unul dintre semnatarii inițiativei legislative care prevede, între altele,  definirea homosexualității. Potrivit unui raport privind situaţia persoanelor LGBT în Republica Moldova, semnat de Gender DOC, în data de 24 martie 2017, opt parlamentari din partea Partidului Socialiștilor, printre care şi Mitriuc, au înregistrat proiectul de lege nr. 861 privind modificarea și completarea Legii privind protecția copiilor de impactul negativ al informațiilor.

Aceştia au propus Parlamentului să completeze articolul 1 din legea menționată cu o nouă noțiune după cum urmează: „Homosexualitatea - o perversiune sexuală care constituie o atracție sexuală față de indivizi de același sex; pederastie, inversiune sexuală”, precum și completarea articolului 3 cu termeni precum „de caracter homosexual” și „și homosexual” după „pornografic”, iar articolul 4 cu termenul „imagini care promovează homosexualitatea”.

Statalist cu cetățenia țării pe care o înjură

Ghenadi Mitriuc este și cetățean al României. Originar din raionul Ungheni, el a depus actele pentru redobândirea cetățeniei române în 2003 şi a obținut acest drept în 2004. Mitriuc menționează în CV-ul său că știe limbile rusă, franceză și engleză și, deși este cetățean român, s-a remarcat prin replici dure la adresa României.

După ce președintele Igor Dodon a refuzat în 2017 să promulge un protocol de amendare a Acordului de cooperare în domeniul militar încheiat între România și Republica Moldova, Mitriuc a reînaintat inițiativa în Legislativ, argumentând că Acordul ar conține prevederi neconstituționale. 

„Este un proiect anticonstituțional, având în vedere că în Legea Supremă a Republicii Moldova este stipulată expres neutralitatea statului. Este o tentativă de atac al României asupra statalității Republicii Moldova”, declara Mitriuc în Plenul Legislativului.

Ilie Gulca
14/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii