Ceban s-a văzut cu încă un ministru: Ce i-a spus Revenco despre „responsabilitatea pentru ambuteiaje”

Primarul capitalei, Ion Ceban, și ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, au avut astăzi o întrevedere, unde au discutat despre traficul din capitală. Ministra i-a comunicat primarului despre competențele de dirijare a traficului a MAI și despre atribuțiile primăriei. Soluția la care au ajuns cei doi este un grup de lucru care va fi formată din specialiști din cadrul municipalității și a reprezentanților din cadrul MAI.

Foto: mai.gov.md
Ana Revenco i-a spus primarului că Ministerul Afacerilor Interne are anumite competențe de dirijare a traficului, dar acestea țin mai degrabă de situații excepționale (atunci când nu funcționează corespunzător semafoarele, în cazul unor calamități, în perioada Sărbătorilor ori atunci când în oraș sunt anumite delegații de rang înalt).

„De asemenea, echipele Ministerului Afacerilor Interne sunt responsabile și de prevenirea ori penalizarea celor care încalcă prevederile legale. În rest, în condiții obișnuite, fluidizarea circulației este atribuția primăriei și trebuie îmbunătățită cu sisteme de semaforizare - de dorit inteligente - de programe moderne de management al traficului, de planul bine definit de circulație a transportului și fluxurilor de transport, de semne și marcaje rutiere vizibile și bine întreținute. Instituția Primăriei (inclusiv primarul și viceprimarii) are competențe foarte clare pe acest subiect (*art. 423 din Codul Contravențional), destule pentru a constata sau sancționa încălcările și nu doar în trafic, inclusiv parcarea ilegală și comerțul stradal. Pentru acest lucru nu trebuie decât să fie desemnați funcționarii responsabili care să înceapă să facă ordine, conform art. 385 al aceluiași Cod Contravențional”, se arată într-un comunicat al MAI.

La fel, ministra i-a comunicat primarului Ion Ceban că din partea colegilor din cadrul INSP au fost expediate oficial în adresa Primăriei zeci de sesizări și prescripții, cu indicarea concretă a măsurilor ce necesită realizate pentru fluidizarea circulației, dar din păcate ei au primit până acum doar răspunsuri formale.

„Din această stare de lucruri nu are nimeni de câștigat, iar cetățenii au tot dreptul să fie nemulțumiți în lipsa soluțiilor. MAI este gata să disloce ca și până acum echipaje ale INSP la cele mai aglomerate intersecții, mai ales la orele de vârf, însă așteptăm să fie desemnați și responsabilii din cadrul primăriei pentru organizarea și monitorizarea traficului”, se menționează în comunicat.

În final, aceștia au convenit să fie creat un grup comun de lucru format din specialiști în domeniul circulației și siguranței rutiere din cadrul MAI precum și reprezentanți ai Primăriei mun. Chișinău.


Pub