Avertismentul șefului ONU: Afganii trec prin „cel mai periculos moment”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni donații de sute de milioane de dolari pentru Afganistan, avertizând că sărăcia crește în această țară și că mulți oameni ar putea rămâne fără alimente până la sfârșitul lunii, relatează Digi24.ro.

Foto:

„După zeci de ani de război, suferință și nesiguranță, aceștia se confruntă cu cel mai periculos moment”, a spus el în deschiderea unei conferințe la Geneva, în care încearcă să obțină 606 de milioane de dolari pentru Afganistan, pentru a evita o criză umanitară în urma preluării puterii de către talibani.
„Oamenii din Afganistan se confruntă cu prăbușirea bruscă a unei țări întregi”, a adăugat el.

Chiar și înainte de preluarea puterii de către talibani luna trecută în Kabul, jumătate din populație – aproximativ 18 milioane de oameni – erau dependenți de ajutor. Această cifră pare că se va mări datorită secetei și penuriei de bani numerar și alimente, avertizează oficialii ONU și organizațiile de ajutor umanitar.

„Trei familii din patru reduc porţiile sau împrumută alimente şi cumpără mâncare mai ieftină, renunţând la alimente mai nutritive ca lactatele, carnea sau legumele”, a precizat Anthea Webb, directoare regională adjunctă a PAM pentru Asia-Pacific.

Chiar dacă multe ţări sunt dispuse să acorde ajutor umanitar, unele sunt îngrijotare de modul în care vor fi cheltuiţi banii având în vedere că talibanii se află acum la putere şi consideră că ar trebui impuse condiţii pentru acordarea donaţiilor.


Pub