Maia Sandu, despre Platon, care ar fi devenit contabilul lui Plahotniuc: Își face griji că acesta nu mai are bani

Șefa statului consideră că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc și omul de afaceri Veaceslav Platon și-ar conjuga acum eforturile pentru a „nu permite guvernării să-i înlăture în totalitate de la schemele corupției. Declarația a fost făcută de către Maia Sandu la emisiunea Cutia Neagră, de la tv8. Plahotniuc a fost acuzat în repetate rânduri de către Platon că anume el l-a băgat la pușcărie, fabricându-i un dosar penal.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Noi, ca societate, suntem în continuare în război cu acești corupți mari. Ei au plecat din țară, dar asta nu înseamnă că ei au renunțat la ideea să mai scoată bani din această țară și au noroc de o Procuratură care nu le face nimic. Dimpotrivă unii dintre ei sunt numiți oameni de afaceri.

Mariana Rață: Ei au coalizat? Și-au conjugat eforturile? Reprezentanții acestei lumi criminale, Platon, Plahotniuc, Șor?

Noi putem doar să intuim, eu nu cunosc de câte ori ei se întâlnesc și ce convin. E clar că există un anumit front comun. L-am auzit aici povestind pe Platon că Plahotniuc nu mai are bani. De parcă a devenit contabilul lui si acum își face griji că Plahotniuc nu mai are bani. Deci e clar că există o încercare de a se coaliza și de a nu admite ca guvernarea să reușească să-i înlăture definitiv de la aceste scheme de corupție”, a declarat Maia Sandu.

Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o scrisoare deschisă șefei statului Maia Sandu în contextul recuperării miliardului. „Nici Plahotniuc, nici Șor bani nu au”, a declarat Platon, care susține că are un „plan de a returna miliardul furat”.

Furtul miliardului în 2014 s-a desfășurat în 4 etape, cu implicarea unui număr mare de șefi de instituții responsabile ale statului, ai Băncii Naționale, din cadrul ministerelor, până la nivel de Guvern și Legislativ, iar pregătirile au început încă în 2009.

În cadrul unei conferințe susținute pe 18 mai, Procurorul General a declarat că Vladimir Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți în urma furtului miliardului, prin intermediul grupului Șor, iar în privința sa urmează a fi înaintate încă trei capete de acuzare și solicitată extrădarea imediată din SUA, pentru a fi tras la răspundere în Moldova.

Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, când Guvernul Filip și-a anunțat demisia. Liderul PD de atunci scria că „are nevoie de timp pentru a-și securiza familia”, dar nu a mai revenit în țară.

Mai bine de un an, oligarhul fugar s-a aflat pe teritoriul Statelor Unite, unde a solicitat și azil politic, cerere respinsă însă de autoritățile acestui stat.

În pragul alegerilor prezidențiale din toamna lui 2020, Plahotniuc a părăsit SUA și a ajuns în Turcia, iar unii analiști au calificat decizia una necesară „pentru a nu asocia candidata Maia Sandu, sprijinită de partenerii externi în cursa prezidențială, cu prezența lui Plahotniuc pe teritoriul SUA”.

Deși organele de drept ale Republicii Moldova a solicitat informații și extrădarea lui Plahotniuc, acestea au rămas deocamdată fără vreun răspuns, Plahotniuc aflându-se, potrivit mai multor surse, în partea controlată de Turcia a Ciprului, zonă „unde nu te ajunge justiția”, spun experții.

Omul de afaceri Veaceslav Platon, a fost eliberat pe 15 iunie 2020, din arest, după 4 ani de detenție. Procuratura Generală a precizat că „circumstanțele noi descoperite în cadrul procedurii de revizuire urmează a fi examinate prin coroborare cu probele anterior acumulate, în cadrul unui proces judiciar transparent, cu respectarea tuturor garanțiilor inerente unui proces echitabil - omisiuni grave ce au fost admise în cadrul procedurilor judiciare anterioare ce-l vizau pe Platon.”

La 14 decembrie 2018, Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, sentință care include și cei 18 ani de închisoare la care a fost condamnat anterior, dar și în dosarul în care a fost învinuit de tentativă de escrocherie și corupere a mascaților din detașamentul „Pantera”. Condamnările s-au produs pe timpul lui Vlad Plahotniuc, iar Platon l-a învinuit direct de fabricarea dosarelor împotriva sa. La ieșirea din pușcărie, Platon s-a declarat dușmanul numărul 1 al lui Plahotniuc și a spus că-l va urmări în permanență și îl va determina să cheltuie tot ce are pe pază de corp și avocați.


Pub