Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CC menține decizia președintei…

DOC CC menține decizia președintei ad-interim a Înaltei Curți prin care a fost respinsă cererea procurorului general de suspendare a acțiunii legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură

Plenul Curții Constituționale (CC) a confirmat luni, 13 septembrie decizia emisă de judecătoarea Liuba Șova, președintă ad-interim a Înaltei Curți, prin care a fost respinsă cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de suspendare a acțiunii legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură.

CC menționează că deși procurorul general a invocat existența unor riscuri de natură să afecteze unele valori constituționale, în realitate, în cererea de suspendare nu există o argumentare suficientă a eventualelor prejudicii și consecințe negative iminente pentru independența Procuraturii Generale (PG), a procurorului general și a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).


Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

„Plenul Curții notează că simpla adoptare a unor măsuri de reformă în sistemul Procuraturii nu sunt interzise de Constituție. La prima vedere, din argumentele autorului referitoare la suspendarea dispozițiilor contestate, Curtea nu poate reține afectarea vreunui domeniu prevăzut de articolul 251 alin. (2) pct. 1) din Legea cu privire la Curtea Constituțională şi de articolul 71 alin. (2) pct. 1) din Codul jurisdicției constituționale”, se arată în document.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a solicitat să fie suspendată acțiunea legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, care reglementează introducerea mecanismului de evaluare a performanțelor procurorului general, a procedurii de atragere la răspundere disciplinară a acestuia, dar și altele.

Proiectul pentru modificare Legii cu privire la Procuratură, inițiat de deputați PAS, a fost aprobat marți, 24 august, în lectură finală, cu 56 de voturi.

Performanțele procurorului general urmează să fie evaluate de către o comisie specială, care va fi constituită la sesizarea președintelui țării sau a cel puțin a 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), iar în cazul în care în urma evaluării conducătorul Procuraturii Generale (PG) obține calificativul „nesatisfăcător” Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va propune președintelui R. Moldova eliberarea din funcție a procurorului general. Este principala modificare operată la Legea cu privire la Procuratură.

Principala modificare aprobată la Legea cu privire la Procuratură se referă la introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Pe 1 septembrie, curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de promulgare a legii, iar vineri, 3 septembrie, documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.