20:10:15 23.04.2024
Stiri

Începe EVALUAREA generală a celor 16 000 de angajați din structurile MAI. Testul de cultură generală, primul FILTRU de selecție a pretendenților la funcțiile de conducere

Actualitate 13.09.2021 11:09 Vizualizări8772 Autor: Ziarul National
Începe EVALUAREA generală a celor 16 000 de angajați din structurile MAI. Testul de cultură generală, primul FILTRU de selecție a pretendenților la funcțiile de conducere


Cei peste 16 000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) urmează să fie evaluați de către o comisie specială, care va activa în cadrul Departamentul de selectare și evaluare, creat în cadrul Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI. Totodată, viitorii angajați ai MAI și ai instituțiilor subordonate acestuia vor fi selectați mai riguros, în baza unor metodologii de evaluare conforme cu standardele internaționale.

Departamentul de selectare și evaluare va asigura mai multe etape de selectare – test de cultură generală, evaluare fizică și psihologică, anunță PNUD Moldova.

Testele de cultură generală, care sunt primul filtru de selecție, vor fi completate electronic de candidații la angajare. Ulterior, dacă vor obține punctajul necesar la prima probă, candidații vor putea accede la următoarele etape, unde vor fi evaluați din punct de vedere fizic și psihologic. La final, cei care vor trece de toate etapele testării vor merge în subdiviziunile în care sunt orientați, unde vor susține interviul și proba scrisă în baza aspectelor specifice pentru fiecare domeniu relevant subdiviziunilor date.

Prin acest proces de evaluare vor trece toți candidații care aspiră la o funcție vacantă sau la o avansare în funcție de conducere. Noul sistem de evaluare va fi aplicat în cazul angajaților și potențialilor angajați din Inspectoratele Generale, Biroul Migrație și Azil, Serviciul Tehnologii Informaționale, Serviciul protecție internă și anticorupție, Agenția Rezerve Materiale, Academia „Ștefan cel Mare”, Clubul sportiv central „Dinamo”, Serviciul medical al MAI etc.

Departamentul, creat în iulie 2020, este condus de Vica Anton, o tânără cu experiență de peste 10 ani în domeniul psihologiei, care a reușit să își construiască o carieră de succes în sistemul afacerilor interne. Instituția, grație sprijinului SUA și PNUD, ar urma să dezvolte o platformă specializată care va permite digitizarea fluxurilor de lucru din cadrul Departamentului de selectare și evaluare, pornind de la depunerea și procesarea online a dosarelor candidaților și până la întocmirea rapoartelor și aprobarea deciziilor finale. Parte componentă a platformei va fi și spectrul de teste psihologice care va fi utilizat în procesul evaluării candidaților. Aceasta va include peste 50 de teste psihologice standardizate și omologate la nivel internațional. Angajații departamentului vor beneficia de instruiri pentru a operaționaliza eficient noile platforme.

„În cadrul MAI și a subdiviziunilor sale activează circa 16 000 de angajați. După ce departamentul va începe sa funcționeze la capacitatea sa maximă, peste 3 000 de persoane vor fi evaluate în fiecare an. Pe de o parte, departamentul va selecta noi angajați, iar pe de alta – se va ocupa de evaluarea psihologică a angajaților deja aflați în funcții. Această necesitate este dictată de condițiile de muncă ale angajaților – ei ocupă funcții foarte stresante și, din păcate, nu de fiecare dată sunt evaluați”, a mai spus Vica Anton.

În perspectivă vor fi create subdiviziuni ale departamentului în zona de sud a țării, la Cahul, și în zona de nord, la Bălți, astfel ca serviciul să poată fi accesat mai ușor de potențialii solicitanți. La fel, departamentul ar putea presta, la cerere, servicii de evaluare și selectare și pentru alte instituții, de exemplu Centrul Național Anticorupție, Serviciul Protecție și Pază de Stat, Administrația Națională a Penitenciarelor etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md