20:44:20 23.04.2024
Stiri

Vara anului 2021 a fost cea mai FIERBINTE din istoria Europei

Actualitate 13.09.2021 13:59 Vizualizări1025 Autor: Ziarul National
Vara anului 2021 a fost cea mai FIERBINTE din istoria Europei


Vara anului 2021 a fost cea mai fierbinte din istoria Europei. Anomalii la nivel termic s-au înregistrat aproape peste tot în lume. Statisticile arată că încălzirea globală ucide în fiecare an peste 4 milioane de oameni.

Alarma pentru criza climatică n-a fost dată doar de focurile devastatoare din Canada, flăcările care au ars mii de hectare în Siberia, inundaţiile din Germania şi China sau flăcările care s-au înfăşurat în jurul Mediteranei, din Italia până în Grecia, sau temperaturile anormale din ultimele zile înregistrate în Noua Zeelandă, dar şi date prin satelit care confirmă faptul că Europa suferă o schimbare profundă.

Datele din sistemul Copernicus Climate Change Service al Uniunii Europene confirmă faptul că Bătrânul Continent a trăit cea mai fierbinte vară.

La scară globală, august 2021 a fost, alături de august 2017, a treia cea mai caldă.

„Schimbările climatice sunt răspândite, rapide şi intensificate”

Temperatura medie de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii august în Europa a fost cu aproximativ 0,1 grade celsius mai caldă decât în verile anterioare care câştigaseră titlul de „cea mai tare” (inclusiv 2010 şi 2018), dar dacă ne uităm la media 1991-2020, temperaturi chiar cu un grad mai ridicate, confirmând tendinţa încălzirii globale.

Dacă excludem partea central-vestică a Europei, toate celelalte regiuni au înregistrat anomalii la temperaturi, ca în Scandinavia, ţările din est şi Italia. Vara trecută a fost astfel chiar mai fierbinte decât cea din 2003, chiar dacă temperaturile anormale au fost diferite de la o zonă la alta.

Un raport ONU informează că „schimbările climatice sunt răspândite, rapide şi intensificate”. Totodată, ONU anunţă că evenimentele meteorologice extreme au crescut de 5 ori în 50 de ani.

În Groenlanda, temperaturile au depăşit nivelul de îngheţ pentru a treia oară în mai puţin de un deceniu, la jumătatea lunii august, şi a plouat pe stratul de gheaţă pentru prima dată, potrivit Mediafax.

În acest context, Europa a cunoscut evenimente meteorologice cu impact dramatic, fenomene care, potrivit oamenilor de ştiinţă, vor deveni din ce în ce mai frecvente şi intense din cauza crizei climatice. Secetă, inundaţii, incendii, evacuări: din Marea Britanie până în Cipru, aproape fiecare ţară de pe Bătrânul Continent a suferit aceste efecte pe pielea lor.

Şi, conform raportului IPCC (Grupul interguvernamental privind schimbările climatice), publicat chiar în această vară, Europa este o regiune care este destinată să devină din ce în ce mai caldă, cu fenomene intense.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md