Linkuri accesibilitate

Atentatele din 11 septembrie: a fost Arabia Saudită implicată?


Atacurile din 11 septembrie: Ziua terorii care a schimbat lumea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:43 0:00

Atacurile din 11 septembrie: Ziua care a schimbat lumea

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

Biroul Federal de Investigații (FBI) a permis accesul la documente până acum clasificate cu privire la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, cu referire la posibile responsabilități ale Arabiei Saudite.

Familii ale celor uciși în atentate îi ceruseră președintelui Biden să nu se prezinte la ceremoniile marcând 20 de ani de la atentate decât dacă declasifică documente, ceea ce aceasta a făcut printr-un ordin executiv. Documentele făcute publice reprezintă concluzii ale FBI-ul, formulate în 2016 și care se referă la sprijinul primit de atentatori în Statele Unite. Guvernul saudit a negat vreun amestec și nu există nici o dovadă că militanții islamici, în mare majoritate saudiți, ar fi primit sprijin de la monarhia din regiunea Golfului.

Familiile victimelor arată însă că raportul FBI indică sprijin oferit de persoane oficiale saudite, acordat, odată cu sosirea în America a doi dintre atentatori – Nawaz al Hazmi și Khalid al Mihdhar. Raportul cuprinde un interviu cu un fost salariat al Consulatului saudit din Los Angeles, care a fost în contact cu persoane provenind din Arabia Saudită despre care anchetatorii cred că au ajutat teroriștii.

Între persoanele care ar fi ajutat se numără Omar al-Bayoumi despre care se credea că este agent saudit și care i-ar fi ajutat pe cei doi atentatori cu traduceri, deplasare și finanțare. Bayoumi le-a spus anchetatorilor că întâlnirea documentată cu teroriștii s-ar fi produs din întâmplare.

Terry Strada al carei soț, Tom a fost ucis în atentate a cerut familiei regale saudite să-și recunoască responsabilitatea pentru oficialitățile saudite, care au contribuit la omorârea a mii de americani, la 11 septembrie 2001. Familiile acuză oficialități saudite, asociate cu Ministerul pentru Afaceri Islamice că ar fi ajutat teroriștii, atunci când aceștia pregăteau atentatele.

Guvernul de la Riad nu a răspuns la aceste alegații, dar săptămâna trecută a salutat decizia lui Biden de a declasifica documentele respective arătând că acestea ”vor pune capăt alegațiilor fără sens împotriva Regatului”.

XS
SM
MD
LG