Sugestii de activități simple, cu ajutorul cărora învățăm copilul să deseneze

acoarele

În societatea modernă, creativitatea copiilor a început să fie tot mai mult preţuită, iar asta a condus la aprecierea artei lor şi la ideea că talentul artistic înnăscut este tocit prin educaţie artistică. Unii artişti şi educători au promovat libera explorare artistică la copii, fără intervenţia adulţilor. Însă un ghidaj din partea adultului ajută copilul să descopere mai multe posibilităţi de exprimare, tehnici de desen şi de pictură pe care nu le-ar fi descoperit singur.

Când învăţăm copiii să deseneze, trebuie să ştim că modul în care ei desenează trece prin mai multe etape. Nu ar trebui să ne stabilim obiective care să depășească cu mult interesele sau capacitățile lor la o anumită vârstă.

Intervenţia adultului nu exclude manifestarea creativităţii copilului. Învăţarea desenului seamănă cu învăţarea vorbitului. Copiii învaţă un limbaj, pe cel al desenului. Aşa cum, învăţând cuvintele, micuţii ajung să exprime propriile idei şi dorinţe, tot aşa, dobândind un limbaj artistic mai vast, îşi vor putea exprima mai bine ideile artistice.

Iată câteva activități simple, prin care micuțul tău, cu ajutorul unui set de creioane colorate și a unui set simplu de accesorii pentru desen, va învăța să creeze lucruri variate, de la forme geometrice până la până la peisajul unui lac aflat în mijlocul pădurii.

# Desenăm forme
Este foarte important pentru copil să învețe să deseneze forme geometrice, întrucât acestea vor constitui adesea „baza” desenelor sale. Pentru început, mai ales dacă ai un copil mai mic de patru anișori, învață-l să traseze contur peste conturul deja desenat al formelor respective. Continuă cu trasarea contururilor formelor peste linii punctate redând forma respectivă, pe care copilul va trebui să le unească pentru a obține desenul final.
# Desenăm o floare simplă
Nu-l învăța de la început să deseneze flori cu forme complexe, ci arată-i cât de frumoasă poate fi o floricică din forme simple, asemănătoare unei margarete, apoi oferă-i posibilitatea de a alege singur culorile cu care o va decora.# Cum putem desena emoții pe chipuri de copii
Printr-o asemenea activitate nu numai că-l vei învăța să deseneze, ci și să-și dezvolte inteligența emoțională, în sensul în care va putea să-și cunoască și să reprezinte nu numai propriile emoții/ stări, ci și pe cele ale celor din jur.
# Pinguinul zâmbăreț
Un asemenea pinguin va putea fi desenat chiar și de un copilaș micuț, care tocmai a început să exploreze lumea. Cu un simplu search pe google, vei putea găsi imagini cu pași ajutători, pentru a crea împreună cu micuțul tău cel mai drăguț pinguin.
# Bărcuța călătoare
O bărcuță cu pânze frumos colorate și decorate ar putea fi „tovărașa” voastră într-o călătorie imaginară. Oferă-i copilului posibilitatea de a alege locul de unde porniți și unde ar vrea să ajungeți.

Sugestii pentru stimularea creativităţii

Fii coleg de bancă cu copilul tău în timpul activităților de desen și oferă-i sugestii creative, cu ajutorul cărora va putea crea desene cu acuarele, carioci sau creioane, care să-i solicite imaginaţia. Iată câteva idei:
# lumea prin ochii unui șoricel;
# mașinărie de cules stele;
# ce visează un televizor care e stins;
# şcoală de buburuze;
# ce mănâncă extratereştrii.

Încurajându-ți copilul să deseneze, îl vei ajuta să-și dezvolte gândirea simbolică, imaginația, îndemânarea, capacitatea de a-și menține concentrarea asupra unei activități și chiar inteligența emoțională, oferindu-i ocazia să exprime, prin desen, ceea ce simte sau ceea ce observă că simt ceilalți. Vizitează fizic sau online magazinul Promstore și alegeți împreună din multitudinea de accesorii pentru desen și schițe, tot de ce aveți nevoie pentru procesul de creație.
Mult spor și multă imaginație!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente