10 locuri din România pe care să le vizitezi toamna

toamna-in-maramures_61127305
Foto: https://bunadimineata.ro/

În România, există câteva locuri care capătă un farmec aparte când vine toamna. Asta datorită pădurilor de care sunt înconjurate și care se colorează în nuanțe aprinse după mijlocul lunii septembrie.

Cetatea Poenari

Toamna este fără doar și poate anotimpul excelent pentru a vizita Cetatea Poenari. Situată în vârful muntelui Căpățânii, la o altitudine de 850 de metri, vechea cetate adăpostește legende, povești războinice din vremuri medievale și o încăpățânare istorică de a rezista secolelor de abandon. Ridicată cel mai probabil în anii sfârșitului de secol 13 și începutul de veac 14, cetatea este fortificată și extinsă în timpul domniilor lui Vlad Țepeș, cel care a folosit-o cu scop defensiv în bătălia cu turcii, câștigată în 1462, scrie PLAYTECH.

Sărata Monteoru

Sărata Monteoru a revenit la viață după decenii de uitare. Mica stațiune balneoclimaterică din Buzău oferă astăzi o alternativă mult așteptată sfârșiturilor de săptămână tomnatice din stațiunile prea zgomotoase de pe Valea Prahovei.

Situată între dealurile verzi ale Istriţei, în extremitatea sud-estică a Carpaților de Curbură, Sărata Monteoru își așteaptă cu nostalgie vizitatorii. Pe lângă izvoarele minerale sărate atât de populare vara, stațiunea îmbie toamna cu plimbări lungi prin pădurile de tei, cu descoperirile arheologice din vremea epocii de bronz de pe dealul Cetățuia sau cu prima și singura mină de petrol din Europa.

Orașul Sibiu

Romantic, fotogenic și mereu primitor, Sibiul poate fi oricând o excelentă alegere pentru petrecerea unui weekend. Pe lângă deja clasicele sale atracții istorice, Sibiul tentează cu minunatul său Muzeu al Civilizației Populare Tradiționale ASTRA în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde toamna este prin excelenţă cel mai bun decor pentru sutele de exponate răsfirate în jurul unui lac numai bun de plimbat cu barcă.

Dobrogea

Aglomerată și mediatizată pe timp de vară, Marea Neagră se destăinuie cunoscătorilor și adevăraților iubitori de mare la început de toamnă, când staţiunile se golesc, plajele se curăţă, iar valurile iau locul zgomotelor tipice din plin sezon estival.

Parcul Național Cheile Nerei Beușnița

Sălbatic și mai degrabă izolat, Parcul Național Cheile Nerei Beuşniţa reprezintă unul dintre cele mai frumoase locuri protejate din România. Situat într-un Banat multicultural și atât de diferit de restul țării, parcul se întinde pe mai mult de 36 000 de hectare. Dincolo de flora și fauna sa bogată, atracțiile parcului includ cascada Bigăr, cheile calcaroase ale Nerei și lacuri numai bune de pozat – Ochiul Beiului și lacul Dracului.

Valea Hârtibaciului

Dealuri, văi nesfârşite, munţi la orizont – pe Valea Hârtibaciului toamna aduce magia pe care oricine o cere de la natură. Împrăştiate de-a lungul râului Hârtibaciu, fermecătoare sate săseşti cu bătrânele lor biserici fortificate sunt mângâiate blajin de toamnă, iar apusurile de soare devin un spectacol ce încheie fiecare zi.

Pe Valea Hârtibaciului, oamenii încearcă să-şi păstreze tradiţiile, iar bucătăria este delicioasă – nimeni nu ar putea uita savoarea prăjiturii săseşti, lichiu ori hencles sau gustul proaspăt al unui mic dejun cu ingrediente culese doar din grădina casei.

Lepșa

Dacă vrei să te îndrăgosteşti de un loc, mergi toamna la Lepșa. Acest pitoresc şi calm sătuc este şi punct de acces în Parcul Natural Putna-Vrancea. Aşezarea de lângă munte se află în Vrancea, renumită pentru podgoriile ei, iar toamna se strâng viile şi curge vinul. Potrivit tradiţiei, în Vrancea nimeni niciodată (mai ales toamna) nu bea lapte.

Săcărâmb

Nu este neapărat o destinaţie turistică aşa cum ştim noi că trebuie să arate acestea, deşi are tot ce-i trebuie pentru a ajunge să fie una. Se află la 10 kilometri de Deva, se urcă pe un drum aproape pustiu şi la capăt este Săcărâmb, o aşezare izolată, înconjurată de munţi şi păduri. Pe aici sunt uliţe în pantă, mărginite de garduri din piatră, o atmosferă din altă lume.

În secolul al XVII-lea, aici s-a deschis prima mină şi s-au extras tone de aur şi alte metale preţioase. Minele s-au închis, dar toamna continuă să vină an de an la Săcărâmb, iar o întâlnire cu ea aici este cât se poate de specială.

Maramureș

Sunt atâtea locuri în Maramureş unde anotimpul arată incredibil. Baia Mare este orăşelul acela cu un centru istoric unde mulţi s-ar simţi bine să petreacă o dimineaţă însorită de toamnă la una dintre terase savurând o cafea.

Din Mogoşa, cu telescaunul sau pe jos, o drumeţie în miez de toamnă este o ocazie de a surprinde panorame spectaculoase cu munţii Gutâi. Dacă urci sau cobori cu telescaunul, vei fi tratat cu o imagine de sus cu lacul Bodi înconjurat de păduri aprinse de spiritul toamnei. Chiar şi Cimitirul Vesel de la Săpânţa capătă o altă lumină şi face ca vizita aici să fie complet diferită de cea din timp de vară.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente