Britanicii renunță la pașaportului de vaccinare, acesta rămâne „o opțiune de rezervă”

Guvernul britanic a anunțat duminică renunțarea la intenția de a introduce un pașaport de vaccinare pentru a avea acces la cluburi de noapte și la alte locuri foarte frecventate din Anglia, considerându-l inutil datorită campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, relatează digi24.ro, cu referire la AFP.

Foto: Profimedia Images

„Nu mi-a plăcut niciodată ideea de a le spune oamenilor că trebuie să își arate documentele (...) pentru a face ceea ce pur și simplu este o activitate curentă”, a declarat ministrul Sănătății, Sajid Javid, la BBC.

„L-am luat în considerare, așa cum trebuia, și îl vom păstra ca opțiune de rezervă, dar sunt bucuros să anunț că nu vom continua cu planul de a introduce pașaportul de vaccinare”, a adăugat el.

Schimbarea survine după ce executivul și-a reiterat în această săptămâna intenția de a introduce la sfârșitul lui septembrie un certificat de vaccinare pentru a avea acces pe stadioane sau în discoteci, ceea ce a atras critici puternice din partea sectorului cluburilor de noapte și a unor deputați atât din majoritatea conservatoare, cât și din opoziție.

Sajid Javid a spus că o astfel de măsură nu mai este necesară în cele din urmă, în ciuda unui număr de cazuri zilnice situat în jurul la 40.000 în ultimele zile, dată fiind rata ridicată de vaccinare în Marea Britanie. Aproape 81% din populația de peste 16 ani a primit două doze de vaccin.

Fiecare națiune din Regatul Unit are competențe în privința restricțiilor împotriva Covid-19, astfel că Scoția a decis să introducă de la 1 octombrie un certificat de vaccinare pentru a avea acces în cluburi de noapte și la unele evenimente, pentru a opri înmulțirea cazurilor, pusă pe seama începerii anului școlar.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să detalieze zilele viitoare planul în privința luptei împotriva Covid-19 pentru perioada de iarnă, potrivit Agerpres.

Conform presei britanice, vaccinarea în masă ar urma să rămână pilonul central, prin inițierea unui program de administrare a rapelului și printr-o decizie privind o eventuală vaccinare a minorilor între 12 și 15 ani.

Sajid Javid și-a mai exprimat intenția de a elimina „cât mai repede posibil” obligația ca persoanele dublu vaccinate care vin din anumite țări să se supună unui costisitor test PCR de depistare la două zile după sosirea lor în Anglia.


Pub