(foto) De la talibani, la empatie. Care au fost cele mai căutate cuvinte pe dexonline în ultima lună de vară

dex

Site-ul dexonline a realizat topul celor mai căutate cuvinte din ultima lună de vară. Se pare că toată lumea a urmărit actualitatea evenimentelor internaționale, astfel explicându-se prezența în topul căutărilor a cuvântului „taliban”. Iar mai departe avem adjective, pentru că ne place să le folosim și ar fi bine să știm și explicația acestora.

Așadar, luna august a anului 2021 pentru dexonline a arătat în felul următor.

https://www.instagram.com/p/CTQ1kOXobs1/

Și pentru ca să nu vă lăsăm copleșiți de curiozitate, vă prezentăm mai jos și însemnătatea acestor cuvinte.

Taliban1. Student la teologie musulmană. 2. Membru al unei fracțiuni politice din Afganistan care promovează principiile fundamentalismului islamic în viața politică, socială etc. 3. Persoană (extrem de) conservatoare.

Pedant, ~ă – 1. Care are pretenții de erudiție și de competență (într-un mod) (exagerat de) meticulos. 2. (Persoană) care face mereu paradă de erudiție, de competență deosebită. 3. (Persoană) care supără prin minuțiozitate exagerată în lucrurile cele mai neînsemnate.

Misogin, ~ă – (Persoană) care manifestă ură față de femei.

Empatie – 1. Intuire a realității prin identificare afectivă. 2. Tendință a receptorului de a trăi afectiv, prin transpunere simpatetică, viața eroilor din opere literare, filme etc. 3. Formă de cunoaștere a altuia, în special a eului social, apropiată de intuiție. 4. Interpretare a eului altora după propriul nostru eu. 5. Transpunere a noastră simpatetică în obiectele exterioare.

Introvertit 1. Care este orientat către propriile trăiri interioare. 2. Obsedat de propriile trăiri interioare.

BOȘ/boáșe – Glandă sexuală pereche care produce spermatozoizi și hormoni masculini; testicul.

Asertiv – Cu caracter de aserțiune.

Pragmatic – 1. Care privește sau urmărește succesul acțiunii, aspectul practic, utilitatea. 2. Care judecă, acționează etc. în funcție de considerente de conjuctură, de utilitate nemijlocită, în dauna obiectivității. 3. Lucrare istorică limitată la fapte, la evenimente politice și militare. 4. Istorie care urmărește să tragă din cercetarea trecutului învățăminte pentru prezent și viitor. 5. Decret dat de țările din apusul Europei, pentru a reglementa o importantă problemă laică sau bisericească. 6. Bazat pe studierea faptelor. 7. Parte a semioticii, în concepția lui Charles Morris, care studiază relația între semnele lingvistice și utilizatorii acestora. 8. Disciplină care se ocupă cu studiul limbii în contextul de comunicare.

Ipocrit – (Persoană) care se arată altfel decât este (Sinonime: fățarnic, prefăcut).

Exhaustiv1. (D. o expunere, o lucrare etc.) Care epuizează un subiect. 2. În mod complet. 3. (Rar) În mod exclusiv.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente