„Toți au de câștigat!” Un director de liceu din Drochia invită elevii la cursuri gratuite de franceză în timpul alergării

franceza
Foto: Facebook/ Iurie Melinte

Directorul liceului „B.P. Hasdeu” din orașul Drochia, Iurie Melinte, și-a propus să invite elevii doritori la ore suplimentare de franceză, doar că acestea nu se vor desfășura, în mod tradițional, la școală, ci pe stadion. I-a găsit chiar și o denumire acestei provocări „Franceza alergând”.

Participarea la aceste lecții în aer liber este gratuită, doar că locurile sunt limitate. Am văzut anunțul directorului chiar pe pagina sa de Facebook, așa că am decis să-i scriem și să-l întrebăm mai multe detalii despre provocare.

„Provocarea «Franceza alergând» a venit acum, la început de an școlar, după primele ore de franceză cu elevii de clasa a 10-a, a 11-a! Analizând rezultatele la evaluările inițiale și căutând soluții de îmbunătățire a acestor rezultate, mi-a venit această idee ținând cont și de faptul că, pe săptămână, alergarea îmi ia aproape patru ore și sunt liber în acest timp pentru a ține acel curs audio (dar viu), ce ar discuta cu cei ce aleargă alături în franceză, ar corecta, ar repeta”, ne-a explicat Iurie Melinte.

Inițial, domnul Melinte a adresat provocarea elevilor săi, dar odată ce a plasat-o pe Facebook, au reacționat și foști elevi, care i-au spus că și-ar dori să facă aceste cursuri de la distanță.

„Ei aleargă acolo, eu aici și avem timp să ne antrenăm, să perfecționăm nivelul de franceză. Au reacționat de asemenea adulți ce doresc să combine discuțiile în franceză cu plăcerea alergării. Mă gândesc să facem perechi de cursanți și profesor-antrenor, să ne stabilim obiective clare pentru franceză și alergare, traseu și start”, ne-a mai spus directorul.

Totodată, directorul ne-a povestit că în liceu studiază mulți elevi din sate și în acest caz a decis că se va deplasa în sate și va alerga cu elevii pe un traseu de acolo.

„Mai este un motiv care m-a făcut să încerc să aduc elevii pe pista de alergare – sănătatea. Elevii au tendință să alerge repede, dar alergarea sănătoasă este la nivelul pulsului de jos, asta înseamnă că alergând poți vorbi liber, fără să te înăbuși. Mi-am propus să menținem ritmul pulsului jos discutând în franceză. Toți au de câștigat!”

Alte provocări

Iurie Melinte ne-a spus că aceasta nu este prima provocare pe care și-o propune. Mai mult, acesta chiar ne-a povestit pe scurt despre câteva dintre acestea.

„Profesorii care sunt suficient de nebuni să creadă că pot schimba lumea de obicei o fac! Am găsit fraza într-un articol și mi-a plăcut! Este despre mine și colegii mei de la liceu. Provocarea ca resursă de motivație este folosită de mine și colegii mei foarte des în relația cu elevii de la IP LT «B.P. Hasdeu»!

# Crearea acestui liceu în clădirea Comitetului Raional al Partidului Comunist din Moldova a fost în sine o provocare pentru o mână de profesori, entuziaști și primii elevi și părinți. Suntem un liceu «clasic» cu clasele 10-12.

# Provocarea de a participa ca voluntar în luptele de pe Nistru în 1992.

# Anul 2001 – o nouă provocare, profesor de limba franceză, mă implic în predarea programului «Economia Aplicată» în colaborare cu Junior Achievement Moldova. Această provocare continuă și la momentul de față, finalizând în acest an cu crearea în liceul nostru a Centrului Regional de Excelență pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

# Referitor la câteva provocări legate de sport, sănătate, acesta pornesc din primăvara anului 2020: pandemie, ore online, lipsă de comunicare, lipsă de mișcare. Și în următorul an, în loc să vorbim de sport în aer liber, de mâncare sănătoasă, de importanța educației fizice, noi plasăm elevii în fața telefoanelor și îi lipsim de imunitate, convingem profesorii să se vaccineze, dar nu-i îndemnăm la plimbări pe stadioane. Sunt 100 % pentru vaccin, dar este puțin pentru a învinge acest virus! Am ales altă cale și motivația a venit de la foștii elevi ai liceului nostru, sportivi de ultramaraton, am început să fac exerciții în aer liber, alergări ușoare, sală de forță (uneori) și în rezultat am slăbit cu 20 de kilograme și am participat la competiții la alergări naționale și internaționale online, alergând primul semimaraton din viață. În octombrie, voi participa la Maratonul Internațional din Chișinău ca să îmi încerc forțele la distanța semimaraton (21,1 km) alături de alți sportivi din țară și de peste hotare.

În tot această perioadă, am încercat să motivez elevii din liceul nostru să se alăture celor ce aleargă, celor ce mănâncă sănătos. Mă bucur că exemplul a fost și este urmat de un număr de elevi, unii au acceptat să alerge chiar împreună, ne urmărim rezultatele în aplicații pe telefon oriunde s-ar găsi. Avem complici în mai multe țări, dar majoritatea sunt tineri ce fac sport, ce sunt pasionați de alergare.

# Provocarea «Super corp»! În anul trecut de studii, am propus elevilor din clasa a 12-a limba franceză II, realizarea unui proiect ce ținea de sport și sănătate. Elevii, pe parcursul a două săptămâni, au elaborat individual un program săptămânal de alimentare sănătoasă, calculând caloriile și propunând rețete pentru meniul de fiecare zi. De asemenea, au elaborat un program săptămânal de antrenamente cu descrierea a fiecărui exercițiu, obligatoriu în fiecare zi era prezentă alergarea. Aceștia au mai realizat o prezentare a programului pentru a-l promova altor tineri. În perioada ce a urmat, am propus elevilor să testăm programul alimentar și de antrenament și să revenim cu un feedback.”

Echipa #diez îi urează succes domnului Melinte în provocarea ce și-a propus-o și îndeamnă elevii să participe la aceasta!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente