image
Sursa foto: Profimedia Images

Rusia a anunțat că Nord Stream 2 a fost terminat; Președintele Poloniei a anulat întâlnirea cu Angela Merkel

Moscova a anunțat vineri că a fost finalizat controversatul gazoduct Nord Stream 2, despre care criticii spun că va crește dependența Europei de gazul rusesc și va ocoli un aliat cheie al UE, Ucraina. Reacțiile nu au întârziat să apară, iar preşedintele polonez Andrzej Duda și-a anulat întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel, care era programată pentru sâmbătă în contextul vizitei şefei executivului german la Varşovia.

La rândul său, o reacție a venit și din partea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a anunțat că Ucraina va lupta împotriva Nord Stream 2 chiar și după ce va începe alimentarea cu gaz, transmite Digi24.

Pe de o parte, conducta de gaz Nord Stream 2 urmează să dubleze aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia către Germania. Pe de altă parte, acest proiect a divizat capitalele europene și a sporit tensiunile între Bruxelles și Washington.

Controversa principală legată de Nord Stream 2 constă în faptul că această conductă deviază aprovizionarea cu gaze naturale rusești de la ruta existentă care trece prin Ucraina, ceea ce face ca Ucraina, partenerul UE, să fie privată de taxele de tranzit cruciale pe care Rusia le plătea până acum. 

Ucraina, care se află în conflict deschis cu Rusia încă din 2014, după ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea, a avertizat Europa că gazoductul Nord Stream 2 ar putea fi folosit de regimul de la Kremlin și mai ales de Vladimir Putin ca un mijloc de presiune geopolitică.

Nord Stream 2 are o lungime de 1.224 km și urmează același traseu precum Nord Stream 1, gazoductul care a fost finalizat acum peste un deceniu.

Gazoductul Nord Stream 2 începe în orașul rusesc Vyborg și ajunge în Germania, în comuna Lubmin, care e situată lângă orașul Greifswald, trecând pe sub Marea Baltică. Gazoductul face legătura între câmpurile de gaz Yuzhno-Russkoye și Stockmann din Marea Barents și piața de vânzări din Germania. Gazoductul este cea mai scurtă conexiune, pentru consumatorii europeni, la marile rezerve de gaze din nordul Rusiei.

Nord Stream 2 va putea să tranziteze aproximativ 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an către Europa, sporind astfel accesul continentului la gaz natural relativ ieftin pe care îl pune la dispoziție Rusia, într-un moment în care producția de gaz din interiorul Uniunii Europenescade.

Gazprom are o participație majoritară la proiectul realizării acestui gazoduct, care este estimat de 10 miliarde de euro. În plus, acțiunii la Nord Stream 2 mai au și companiile Uniper și Wintershall din Germania, compania Engie din Franța, anglo-olandezii de la Shell și austriecii de la OMV. 

De asemenea, fostul cancelar german, Gerhard Schroeder, este președintele comitetului acționarilor Nord Stream.

De-a lungul timpului, pe tot parcursul construcției acestui gazoduct, Rusia și Germania au insistat că Nord Stream 2 este un proiect pur comercial, poziție pe care o mențin și în prezent, însă analiștii nu sunt de acord cu privire la beneficiile economice ale proiectului.

Un raport din 2018 al Institutului German de Cercetare Economică din Berlin sugera că acest proiect este inutil și realizat pe baza previziunilor care „supraestimează semnificativ” cererea de gaze naturale din Germania și Europa.

Germania, una dintre economiile de top ale Europei, importă aproximativ 40% din gazul său din Rusia, iar Berlinul consideră că Nord Stream 2 joacă un rol important în ceea ce privește tranziția Germaniei către o energie nepoluantă și lipsită de cărbune sau energie nucleară.

La fel ca predecesorii, Barack Obama și Donald Trump, actualul președintele al SUA, Joe Biden, se opusese proiectului, spunând că este o afacere proastă pentru Europa și care reprezintă în același timp un risc pentru securitatea occidentului. 

Dar criticii acestui argument au subliniat că SUA doresc, de asemenea, să stimuleze vânzările de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa.

În ultimii ani, sancțiunile SUA asupra navelor rusești care lucrau la realizarea conductei au reușit să întârzie proiectul Nord Stream 2, trezind astfel supărări în  Germania.

Numai că administrația Biden, dornică să reconstruiască legăturile transatlantice puternic afectate de administrația Trump, a renunțat în mod neașteptat în luna mai la sancțiunile împotriva Gazprom, compania controlată de Rusia, care se află în spatele proiectului.

Președintele Zelenski a declarat la momentul respectiv că renunțarea la sancțiuni este o victorie pentru președintele rus, Vladimir Putin. Administrația de la Casa Albă a reacționat ulterior, reafirmându-și sprijinul pentru Ucraina. În aceste condiții, Joe Biden l-a găzduit pe Zelenski la Washington la începutul lunii septembrie.

După întâlnire, Zelensky a declarat reporterilor că Biden l-a asigurat că SUA vor impune sancțiuni asupra conductei dacă vor exista „încălcări” din partea Rusiei, care ar crea probleme pentru securitatea energetică a Ucrainei.

Proiectul Nord Stream 2 a fost, de asemenea, puternic criticat de către Polonia și statele baltice, care se tem că Rusia îl va folosi ca armă geopolitică în disputele internaționale.

Un gest care accentuează această poziție a fost realizat chiar de președintele polonez Andrzej Duda, care și-a modificat programul și a anunțat că nu se mai întâlnește cu Angela Merkel.

Potrivit unor informaţii din presa poloneză, nemulţumirea faţă de proiect a jucat un rol important în decizia lui Duda de a nu se întâlni cu Angela Merkel, aflată în ultima vizită oficială în Polonia ca șefă a executivului federal de la Berlin.

La rândul său, Ucraina a rămas pe poziții. După ce Moscova a anunțat finalizarea completă a construcției Nord Stream 2, Ucraina a reacționat și a declarat vineri, prin vocea purtătorului de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, că va continua să lupte împotriva proiectului chiar și după lansarea aprovizionării cu gaze naturale din Rusia, potrivit platformei UrduPoint. 

Noutăţile partenerilor

comentarii: