Uniunea Scriitorilor are un nou președinte: Cine îl va înlocui pe Arcadie Suceveanu

Poetul Teo Chiriac este noul președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Candidatura acestuia a fost acceptată ieri, 10 septembrie, în cadrul Adunării Generale a Scriitorilor. 

Foto: stiri.md

„Astăzi, 10 septembrie 2021, în incinta Uniunii Scriitorilor, s-a desfășurat Adunarea generală a scriitorilor în cadrul căreia a fost ales un nou președinte. După Raportul de dare de seamă a președintelui USM Arcadie Suceveanu, scriitorul Teo Chiriac și-a prezentat Programul de candidat. Scriitorii au votat candidatura dlui Teo Chiriac. Felicitări! Urări de sănătate, succese și prosperitate noului președinte și noului Consiliu al US!”, a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook, Marcela Mardare, membră a USM.

Teo Chiriac s-a născut pe 29 mai 1956 în satul Coşerniţa, Floreşti. A studiat la Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea de Filologie, secţia Jurnalism (1979).

A publicat următoarele cărți: Lucrare de control, ed. Literatura Artistică, Chișinău, 1987, Salonul 33, ed. Literatura artisticăChișinău, 1989, Critica iraţiunii pure, ed. Editura Cartea Românească, București, 1996, Monstrul Sacru (Scările lui Teo), ed. ARC, Chișinău, 2009, Cer lângă cer, ed. Tipo Moldova, Iași, 2011, Sufletul meu de până la Big Bang, ed. ARC, Chișinău, 2016, Fricțiunea dintre totul și nimic. Teofanii în format A4, ed. ARC, Chișinău, 2019.

A fost distins cu Premiul pentru poezie contemporană, acordat de Societatea Culturală „Lucian Blaga”, cu ocazia celei de a patra ediţii a Zilelor „Mihai Eminescu” (Cluj-Napoca,14-15 ianuarie1994); Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumul Critica iraţiunii pure (1996); Premiul pentru literatură Familia Esinencu (1996); Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru Monstrul Sacru (Scările lui Teo) (2009); Premiul Lira al Salonului Internaţional de Carte, Chişinău ( 2010). Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru Sufletul meu de până la Big Bang, Chișinău, Editura ARC (2016), Premiul Național pentru Literatură (2017), Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii pentru volumul Fricțiunea dintre totul și nimic. Teofanii în format A4, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, 2020.


Pub