Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor…

VIDEO Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 11 septembrie 2021

Avem din nou stare de urgență în sănătate publică, din cauza creșterii accelerate a cazurilor de COVID. Este pentru a treia oară de la începutul pandemiei când în Republica Moldova se instituie această măsură.  Una dintre cele mai interesante decizii luate de autorități este că, începând cu 11 septembrie persoanele care au atins vârsta de 18 ani și mai mult vor avea acces la evenimentele desfășurate în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri, dar și la evenimentele în spații închise precum cluburi de noapte, ringuri de dans teatre, cinematografe, săli de concerte în baza certificatului de vaccinare cu schema completă sau în baza unui rezultat negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore.

Apropo, pandemia a afectat grav turismul, în special anul trecut. După ce situația s-a mai îmbunătățit puțin, mulți au început să călătorească, însă nu tuturor le-a reușit să ajungă pe litoral, pentru că au căzut în plasa unor escroci. În numărul tipărit al ziarului veți găsi o anchetă despre cum zeci de oameni au rămas fără călătorii și fără bani, după ce „au căzut în plasa” unei agenții de turism. Ziarul de Gardă a discutat inclusiv cu persoane care au ajuns la destinație, însă au fost alungate din hotel și întoarse acasă, din motiv că agenția de turism are datorii și nu a achitat cazare.

Imaginea săptămânii vine…dintr-o biserică. În timp ce autoritățile raportează o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, mai mulți enoriași în frunte cu Mitropolitul Vladimir au participat duminică la o slujbă bisericească fără ca unii dintre aceștia să poarte măști de protecție și fără a păstra distanța fizică de minimum un metru. 

Tot în această săptămână, a fost descoperită cea mai mare captură de produse de tutun realizată de vameși, în ultimii patru ani. Țigaretele în număr de aproape două milioane de țigarețe erau ascunse într-un camion care transporta nisip din regiunea transnistreană.

O altă noutate a săptămânii este că, în sfârșit Parlamentul a scăpat de numărători, deputații nemaifiind nevoiți să voteze cu mâinile ridicate. De 8 ani instituția a tot încercat să implementeze votul electronic și abia acum mecanismul a fost pus în funcțiune. Pentru utilizarea sistemului, deputații vor deține o cartelă de utilizator, conform locului pe care acesta îl ocupă în sala de plen și care este parte componentă a Sistemului electronic de numărare a voturilor. După procedura de vot, raportul privind rezultatul votului în format PDF se va stoca și arhiva în format electronic. 

Actuala guvernare a promis să curețe întreg sistemul de oameni dubioși. Pe alocuri o face mai rapid, pe altele mai greu. Spre exemplu, Marin Maxian și-a exercitat bine mersi, timp de două luni după ce moldovenii și-au ales altă guvernare, funcția de șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției. Miercuri seara, președintele Parlamentului cataloga această situație ca fiind „o rușine”, iar a doua zi Maxian și-a prezentat demisia. 

Oleg Pasat a demisionat din funcția de șef adjunct al Inspectoratului Național de Investigații, iar Dorin Lișman a plecat de la șefia Administrației Naționale a Penitenciarelor. 

Și în sistemul judecătoresc sunt demisii. Magistratului Mihai Macar de la Judecătoria Hâncești a plecat din funcție. Judecătorul a fost vizat, recent, într-o anchetă a ZdG despre „Hoții de păduri”. Un fost pădurar a dezvăluit că „toată ograda la președintele Judecătoriei Hâncești acasă este confecționată din buștenii colectați de mine”.

Iar de la Curtea de Apel Chișinău a plecat Ion Muruianu. El este magistratul pe care l-a costat funcția de președinte a Curții Supreme de Justiție după ce a numit jurnaliștii „câini turbați”. 

Pentru că se plimbă nestingherit pe tărâmul Marii Britanii, reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Londra i-au reclamat autorităţilor britanice pe Veaceslav Platon şi Gheorghe Cavcaliuc, fugiți din țară după scrutinul parlamentar din 11 iulie. Autorii denunţului informează că cei doi figurează în dosare penale, sunt daţi în urmărire generală şi se ascund în Londra. Cavcaliuc care a fost anunțat în căutare în dosarul „verde de briliant” și-a deschis, la 1 septembrie, firmă în Marea Britanie și săptămâna aceasta anunța că oferă mai multe locuri de muncă în Londra – acolo unde a fost surprins anterior ieșind dintr-o cafenea din cartierul Paddington.

Probleme are și procurorul general Alexandr Stoianoglo. Și în această săptămână, Procuratura a venit cu un comunicat de presă în care a propus două căi prin care banii sustrași din sistemul bancar pot fi recuperați. Se pare însă că nimeni nu îl mai ia în serios pe șeful Procuraturii. El a încercat să obțină suspendarea acțiunii modificărilor la legea cu privire la Procuratură care permite, inclusiv, demiterea procurorului general, însă magistrații Curții Constituționale i-au respins cererea.  

Tot săptămâna aceasta, în spațiul public au apărut informații precum că Dumitru Raileanu, procuror care instrumentează dosarul „Direcția 5”, este unul dintre procurorii vizați în dosarul interceptărilor ilegale. Conform unei ordonanțe semnate de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în anul 2019, Raileanu, fiind membru al grupului de urmărire penală, a dispus interceptarea comunicărilor telefonice în privința a 19 persoane. În replică, el spune că este o manipulare și să ceea ce a făcut Direcția nr. 5 încearcă acum să arunce asupra sa. 

În același timp, Aliona Miron a fost numită judecătoare la Curtea Supremă de Justiție, prin votul deputaților. Se întâmplă după ce Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat reexaminarea dosarului acesteia, întrucât în legislatura precedentă numele ei nu a mai ajuns în Plenul Parlamentului pentru procedura de vot. La solicitarea ministrului Justiției Consiliul Superior al Magistraturii ar putea să o promoveze și pe magistrata Viorica Puică la funcția de judecătoare a Curții Supreme de Justiție, după ce precedentul Parlament a respins numirea acesteia. 

Jurnalista Natalia Morari a anunțat miercuri că se retrage pentru o perioadă din Consiliul de administrare al postului TV8 și suspendă emisiunea politică pe care o realizează, după ce a anunțat că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat și acuzat în dosare penale legate de fraude bancare și care după alegerile parlamentare din 11 iulie a fugit din R. Moldova. 

Tv8 a publicat ulterior o declarație în care se menționează că, în urma unui conflict de interese, Natalia Morari și-a depus demisia la 7 septembrie curent și tot din această dată a fost retrasă definitiv emisiunea „Politica Nataliei Morari” din grila de emisie a postului.

Organizațiile neguvernamentale de media au emis miercuri o declarație prin care își exprimă regretul și îngrijorarea în urma declarației făcute Morari care a recunoscut o relație personală cu Platon. „Considerăm că relația Nataliei Morari cu Veaceslav Platon ar putea submina încrederea consumatorilor de media într-o presă liberă și independentă”, se arată în declarație. 

De mai multe zile, prețul carburanților crește și tot crește, iar jucătorii de pe piața carburanților stabilesc la limită prețul dictat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, care este un preț plafon zilnic maxim ce poate fi stabilit. Interesant în această schemă este că, toate benzinăriile stabilesc prețul maxim, piața fiind lipsită de o concurență. 

Iar de la 1 octombrie pensiile vor fi indexate cu 3,86%, conform unui proiectul de hotărâre a Guvernului. Totodată, de la 1 octombrie 2021, cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă va constitui 2000 lei.