Principală  —  IMPORTANTE   —   Septembrie: Luna conștientizării cancerului în…

Septembrie: Luna conștientizării cancerului în rândul copiilor. Cum îi puteți ajuta pe părinții ai căror copii luptă cu această maladie

În R. Moldova, la începutul acestui an, aproximativ 95 de copii erau diagnosticaţi anual cu diverse tumori maligne. Anual, în lume se înregistrează 100-150 de cazuri noi de tumori maligne la fiecare 1 mln de copii cu vârsta de până la 15 ani. Incidența în primii 5 ani de viață este de două ori mai mare decât la copiii de 6 – 15 ani. Septembrie a fost declarată luna conștientizării cancerului în rândul copiilor.

În R. Moldova, unica asociație care asigură suport în realizarea dreptului fiecărui copil diagnosticat cu maladie oncologică la asistență complexă – „Viața Fără Leucemie”, a fost fondată la finele anului 2006, de către un grup de părinți. Activitatea Asociației este desfășurată exclusiv din fondurile acumulate din proiecte, donații, sponsorizări și activități filantropice. Puteți ajuta familiile ai căror copiii trec prin cancer aici: viatafaraleucemie.md/donate/

„Cu tristețe constatăm că maladia devine tot mai agresivă și lovește copiii la vârste din ce în ce mai fragede. Acest lucru duce la disperare și pune în mare dificultate întreaga familie. Este important să se știe că fiecare micuț bolnav are șanse de vindecare.

Dar, aceste șanse pot fi și mai mari, dacă sistemele de sănătate ar aborda cu maximă seriozitate necesitatea investițiilor în acest domeniu. Noi vom continua să le fim alaturi și să suținem micii pacienți ai secției Oncologie și Hematologie Pediatrică”, spun membrii Asociației.

Anual, pe data de 15 februarie este marcată Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer. În această zi la nivel global se desfășoară campanii pentru ridicarea gradului de conștientizare a maladiilor oncologice la copii, exprimarea susținerii pentru copiii și adolescenții diagnosticați cu cancer, dar și pentru cei care au finalizat cu succes tratamentul, precum și pentru familiile care îngrijesc și susțin acești copii.