/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Expert constituțional: Maia Sandu ar putea să îl demită pe procurorul general prin decret prezidențial

missing
11 septembrie 2021, ora 20:43

Maia Sandu ar putea să-l demită pe Procurorul General prin decret prezidențial. Cel puțin asta spune expertul în drept constituțional, Teo Cîrnaț și asta pentru că legea prin care Alexandr Stoianoglo a ajuns în fruntea instituției a fost declarată neconstituțională. De partea cealaltă, purtătoarea de cuvânt a Președinției a declarat că nu comentează această afirmație. Între timp, deputatul Lilian Carp a declarat recent că Alexandr Stoianglo ar urma să fie evaluat în curând de Consiliul Superior al Procurorilor.

„Președintele Maia Sandu are posibilitatea ca prin decret prezidențial să-l demită pe Stoianoglo, fără evaluarea lui, în legătură cu faptul că legea în baza căreia el a fost numit procuror general a fost declarată neconstituțională. Curtea Constituțională a spus că mai presus de tot este supremația Constituției. În conformitate cu această jurisprudență, au fost demiși 4 membri de la CSP.”

Expertul constituțional are si o explicatie la faptul ca Maia Sandu nu se grăbește să-l demită pe procurorul general prin decret.

„Printr-o singură împușcătură vor să prindă doi iepuri. În primul rând, prin intermediul CSP-ului, să-l elibereze pe Stoianoglo, iar, ulterior, același CSP, care va fi loial guvernării, să curețe sistemul procuraturii de procurori care nu sunt integri. A treia explicație este că nu s-a găsit încă o candidatură care să-l înlocuiască pe Stoianoglo pe placul PAS”.

Zilele trecute, deputatul PAS, Lilian Carp, a declarat pentru o instituție media că se așteaptă ca aprecierea procurorului general să se producă în decurs de o lună, în condițiile în care Consiliul Superior al Procurorilor dispune, prin lege, mecanismul de inițiere a procedurii de evaluare. Am telefonat-o pe Angela Motuzoc, președinta Consiliului, dar nu ne-a răspuns la telefon. Și Alexandr Stoianolgo ne-a ingorat apelul. Potrivit modificărilor la legea procuraturii, activitatea Procurorului General să fie evaluată de o comisie specială. În cazul în care acesta va primi calificativul nesatisfăcător, va putea fi demis. Procuratura a avizat negativ inițiativa, menționând că noua regula obstrucționeaza independență instituției. Mai mult, 14 organizații neguvernamentale pentru drepturile omului au cerut majorității parlamentare PAS să nu se grăbească în adoptarea legilor importante și să respecte principiul transparenței decizionale. Proiectul de lege a fost elaborat, după ce membrii PAS i-au reproșat public lui Alexandr Stoianoglo că nu a înregistrat progrese în dosarele de rezonanță astfel cerându-i să plece. La rândul său, Stoianoglo a declarat că nu are motive să demisioneze. Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, în toamna lui 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram