Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Activista politică Maria Alekhina, care…

Activista politică Maria Alekhina, care a participat în ianuarie la un protest în sprijinul lui Navalny, condamnată la un an de restricție a libertății

Foto: thetimes.co.uk

Activista politică Maria Alekhina a fost condamnată la un an de restricție a libertății în „cazul sanitar” – dosar care a fost inițiat după acțiunea de protest din luna ianuarie de la Moscova în sprijinul opozantului rus Alexei Navalny, scrie Novaya Gazeta.

„Instanța a dispus forma arestului la domiciliu înainte ca verdictul să intre în vigoare”, a spus avocatul Danil Berman pentru sursa citată.

Inițial, instanța a cerut doi ani de restricționare a libertății.

Activistei politice i se interzice să călătorească în afara Moscovei, să participe la evenimente publice și să părăsească domiciliul între orele 22:00 și 06:00.

Alekhina, ca și alți inculpați din „dosarul sanitar”, a fost găsită vinovată de încălcarea normelor de siguranţă pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Activista politică a declarat pentru sursa citată că nu îi este frică și că nu se consideră vinovată.

„(…) Ați spus că sclavia a fost abolită acum mai bine de un secol, dar cine sunteți voi? (…) Fiecare decide dacă va rămâne în tabără și va trăi conform principiilor lagărului sau dacă îl va părăsi. Am făcut alegerea mea. Acum este rândul vostru”, a declarat Alekhina.

Pe lângă Alekhina, în „cazul sanitar” au fost condamnați și alți asociați ai opozantului rus Alexei Navalny.

La începutul lunii august, Judecătoria districtului Preobrazhensky din Moscova l-a condamnat pe Oleg Navalny, fratele lui Alexei Navalny, la un an de restricție în „cazul sanitar”. Tot în luna august august, Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a lui Navalny, a părăsit Rusia după ce a fost condamnată în „cazul sanitar”. Unele surse spun că aceasta ar fi plecat în capitala finlandeză Helsinki.

Navalny, cel mai marcant critic din Rusia al preşedintelui Vladimir Putin, execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate într-o colonie penitenciară pentru acuzaţii de fraudă datând din 2014, pe care opozantul le denunţă ca motivate politic.