Principală  —  IMPORTANTE   —   Reprezentanții MĂR, despre decizia CNESP:…

Reprezentanții MĂR, despre decizia CNESP: „Nu prevede o instrucțiune, fie un mecanism de implementare a procesului de prezentare a documentației COVID-19 de către consumatori”

Foto: Agora.md

Reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din R. Moldova (MĂR) susțin că hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) adoptată joi, 9 septembrie, „nu prevede o instrucțiune, fie un mecanism de implementare a procesului de prezentare a documentației COVID-19 de către consumatori și nici procedura de control din partea instituțiilor cu funcție de control”.

„Cu atât mai mult, prin prevederile generale „club de noapte” și „ring de dans” nu este clar, care tipuri de unități de alimentație publică vor fi supuse verificărilor sau care din activitățile din cadrul acestora”, au spus reprezentanții MĂR într-o postare pe Facebook.

În context, reprezentanții Asociației susțin că vor continua dialogul cu autoritățile pentru a oferi cât mai multă „claritate și predictibilitate sectorului HoReCa”.

Membrii CNESP au declarat stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul R. Moldova pentru perioada 10 septembrie – 30 octombrie 2021.

Astfel, începând cu data de 11 septembrie, accesul persoanelor cu vârsta de 18 ani şi mai mult la evenimentele desfăşurate în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri etc. şi în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, cluburilor de noapte şi ringurilor de dans se permite cu respectarea următoarelor condiţii:

  • prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puţin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • sau prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 48 de ore (pe suport de hârtie sau în format digital);
  • sau prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni), sau un act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID19. Actul confirmativ este valabil pe durata a 90 zile de la data efectuării investigaţiei.

Potrivit CNESP, până la data de 8 septembrie 2021, în R. Moldova au fost înregistrate, cumulativ, 272.325 cazuri de COVID-19, dintre care 5.351 sunt cazuri active. Detalii aici.