Îmi pasă de tine. Cum ajuți o persoană cu gânduri sumbre

Mă gândeam obsesiv de des la moarte. Moarte, în general, ca idee. Mai târziu, am început să-mi imaginez propria moarte, eventual acestea s-au transformat în gânduri suicidale. Dar erau doar gânduri. Acum îmi imaginez zilnic felul în care m-aș putea sinucide, dar e ceva obișnuit pentru mine. O fac de ani de zile.


Aceasta este mărturia unei persoane de 18 ani care a vrut să se sinucidă povestită de reportera Tatiana Beghiu în reportajul „Monștrii din capul nostru. O statistică ignorată”. Moldova.org nu s-a oprit aici și a continuat să aducă în atenția publică problemele de sănătate mintală și să prezinte soluții.

Astăzi, de Ziua Mondială a Prevenirii Suicidului, am rugat-o pe psihoterapeuta Cornelia Adeola să ofere niște sfaturi practice despre ce să faci și cum trebuie să vorbești cu o persoană care are un comportament suicidar.

  • Încurajează-l/o să vorbească despre cum se simte. Ascultă atent și discutați despre ce motive are pentru a trăi și ce motive are pentru a-și lua viața. Lasă persoana să își exprime emoțiile, iar tu trebuie să i le accepți așa cum sunt ele. Arată compasiune.
  • Trebuie să spui neapărat că îți pasă de el/ea, că este important/ă pentru tine, că nu este singur/ă.
  • Încurajează-l/o să se concentreze pe ziua de astăzi, mai mult pe ce se întâmplă în acest moment decât pe ce va fi în viitor.
  • Întreabă dacă are un plan pentru a-și pune capăt vieții și care este planul. Imediat încurajează-l/o să caute ajutor profesionist și asigură-l/o că vei fi alături în aceste momente. Este foarte important să menționăm că în fiecare raion există centre de sănătate mintală și că poate primi ajutor gratuit din partea unui psihiatru și/sau psiholog. AICI poți găsi contactele pentru fiecare raion.
  • Asigură-te că nu se află în pericol imediat. Încearcă să nu-l/o lași singur/ă în această perioadă de criză.
  • Acceptă că nu este nevoie să găsești un răspuns sau chiar să înțelegi de ce se simte așa cum se simte. O persoană are nevoie să fie ascultată, să simtă că este cineva căruia îi pasă, că este înțeles/înțeleasă.

De asemenea, psihoterapeuta are și câteva reguli pentru ce nu facem/spunem: 

  • Nu încerca să oferi soluții.
  • Nu îi spui să se ia în mâini, să fie puternic/ă, să nu se gândească la asta.
  • Nu îi spui că nu ar avea motive să se simtă în acest fel.
  • Nu îi spui că nu este corect ceea ce simte.
  • Nu îi spui că ceea ce simte sunt prostii.
  • Nu îi spui că este un păcat, că trebuie să fie recunoscător/oare pentru viața pe care o are.

 

„Dacă îi spui aceste lucruri, persoana ar putea să se simtă respinsă, neauzită, singură, vinovată, judecată și criticată. Și va avea și convingerea că suicidul este unica soluție pentru pune capăt suferinței”, explică specialista. 

Cere ajutor 

Apelează la Linia Verde de Prevenire a Suicidului dacă ai nevoie să găsești alinare la durerea sufletească și dorești să reduci stresul emoțional în condiții de siguranță și anonimat, fără a-ți pune viața și sănătatea în pericol. Consilierii noștri vor comunica prietenește, cu bunătate și înțelegere cu tine,  fără a te judeca sau a da sfaturi nedorite. 

Aici găsești serviciul de susținere emoțională, aici poți să vorbești despre trăirile tale cu un consilier, căruia îi pasă și este deschis să te asculte. 

Adolescenții și tinerii sunt bineveniți în mod special să utilizeze serviciul de susținere emoțională. 

Poți vorbi cu noi în limba română sau limba rusă.

Site-ul pentruviata.md este destinat tuturor celor care se simt deprimați, se află în stare de depresie, sunt la un pas de suicid sau își fac griji pentru un prieten sau o rudă apropiată. 


Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.