12:45:55 19.04.2024
Stiri

Vaja Jhashi a DEZVĂLUIT planurile de viitor ale Trans-Oil: „Noi acționăm concomitent în trei direcții, inclusiv pentru promovarea IMAGINII R. Moldova la nivel internațional. Suntem unica companie cu rating internațional independent”

Actualitate 10.09.2021 12:28 Vizualizări7372 Autor: Ziarul National
Vaja Jhashi a DEZVĂLUIT planurile de viitor ale Trans-Oil: „Noi acționăm concomitent în trei direcții, inclusiv pentru promovarea IMAGINII R. Moldova la nivel internațional. Suntem unica companie cu rating internațional independent”


Proprietarul holdingului Trans-Oil, Vaja Jhashi, a deschis mai multe paranteze despre activitatea companiei pe care o conduce, dar și planurile de viitor ale acesteia. Trans-Oil va acționa concomitent în trei direcții: interesele holdingului, interesele partenerilor din R. Moldova şi peste hotare, dar și promovarea imaginea R. Moldova.

Într-un interviu pentru Tribuna.md, Vaja Jhashi a povestit cum a reușit să facă din Trans-Oil cea mai cunoscută companie din R. Moldova la nivel mondial.

„Acesta e meritul întregii echipe pe care am onoarea să o conduc. Şi să ştiţi că, atunci când sunt întrebat despre reușitele înregistrate în toți acești ani, pe lângă cele ce țin de business, eu tot timpul scot în evidență echipa. Or, într-adevăr, am reușit să consolidăm o adevărată echipă de profesioniști, oameni dedicați trup și suflet activităţii pe care o desfăşoară. Având o astfel de echipă, o abordare de business clară, obiective bine stabilite şi acţiuni gândite temeinic pentru realizarea lor, am urcat toate treptele importante în procesul de dezvoltare continuă a holdingului nostru. Vorbim de un proces deloc uşor, care ne-a adus şi rezultate pe măsură, dar şi satisfacţie ca urmare a gândului că suntem utili producătorilor agricoli, economiei ţării, în general”, a menționat omul de afaceri.

Acesta a precizat că toate investițiile făcute până acum în R. Moldova sunt importante și toate la timpul lor au corespuns strategiei de dezvoltare a holdingului. „Fiecare acţiune pe care o facem noi nu e ceva separat, dar se încadrează în ampla viziune de business pe care o avem. Fiecare componentă a holdingului activează în corelare şi în strictă coordonare cu celelalte, pentru a genera eficienţă maximă.

Am început investiţiile în Moldova în 1998 prin achiziţionarea elevatorului din Căuşeni. Apoi a urmat: deschiderea unui terminal pentru cereale în Portul Giurgiulești; lansarea proiectului Greenfield pentru construirea unei instalații multiple de extracție a semințelor cu ulei în sudul Moldovei în oraşul Ceadâr Lunga; deschiderea unui terminal de uleiuri vegetale în portul Giurgiulești, cu o capacitate de comercializare de 300 KMT pe an; achiziționarea şi modernizarea totală a uzinei de producere a uleiului din Bălţi cu linii de rafinare şi îmbuteliere, dar şi asigurarea capacităţii de prelucrare a 1 300 tone de seminţe de floarea soarelui în 24 de ore; construcția şi achiziționarea a 18 elevatoare cu o capacitate de depozitare de circa 900 000 tone; organizarea propriului parc de vagoane – 175 de vagoane noi cu buncăre pentru cereale (capacitatea: 116 metri cubi); extinderea terminalului de export de cereale din Portul Internațional Liber Giurgiulești; sporirea capacităților uzinei „Floarea Soarelui” drept urmare a instalării unei noi divizii moderne de extracție a uleiului; lansarea, în Portul Liber Giurgiulești, a liniei pneumatice de alimentare cu cereale, de 515 metri lungime, cu o capacitate de 250 de tone pe oră, care unește ambele terminale ale grupului Trans-Oil din Port; în octombrie 2021 vor fi finalizate lucrările de construcție a uzinei de prelucrare a uleiului în Portul Internațional Giurgiulești cu capacitatea de prelucrare a 700 tone de materie primă pe zi, valoarea investiției fiind de 32 milioane de dolari SUA”, a menționat sursa citată.

Omul de afaceri s-a referit și banii investiți pentru dezvoltarea proiectelor de care a vorbit mai sus.

„Pe de o parte noi folosim resursele proprii şi aici nu în zadar am menţionat că dezvoltarea noastră a fost în trepte – fiecare nouă investiţie/achiziţie era făcută în momentul în care ne puteam permite acest lucru din punct de vedere financiar. În al doilea rând, noi avem o politică destul de activă de atragere a banilor investitorilor pentru dezvoltarea holdingului. Mă refer aici și la emisiunile de eurobonduri pe care le facem - 300 milioane de USD în 2019 şi 400 milioane USD în 2021.

Eurobondurile noastre emise în 2019 au fost achiziționate de investitori din Elveția, Marea Britanie, SUA, iar cele emise în 2021 – de investitori din Europa continentală, SUA, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Orientul Apropiat, Africa de Nord şi Asia. În context, țin să menționez și acel interes sporit pe care l-am atestat în acest an față de emisia noastră din partea instituțiilor financiare internaționale, cum ar fi Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre sau Banca Investițională Internațională”.

În același context, Vaja Jhashi un moment de cotitură în dezvoltarea holdingului l-a jucat și Oaktree Capital Management. „În 2019 Oaktree Capital Management (OCM) a intrat în acționariatul Aragvi Holding International Ltd (compania-mamă a Trans-Oil Group), devenind astfel acționar al Trans-Oil Group. Oaktree Capital Management este o companie americană de conducere globală a activelor, specializată în investiții alternative (inclusiv capital privat), cu peste 120 de miliarde USD de active administrate”.

Businessmanul a povestit și cum Trans-Oil a ajuns să fie unica companie moldovenească evaluată cu rating personal de prestigioase agenții de rating internaţionale cum ar fi MOODY’S, S&P și Fitch Agencies.

„În 2018 Trans-Oil a înregistrat un rezultat incredibil – a fost evaluată de Agenția MOODY’S, devenind prima companie din Moldova care a fost calificată independent de o agenție de rating internațională. Noi ne-am simțit atunci mândri atât pentru Trans-Oil, pentru minunata noastră echipă care a înregistrat această performanță, cât și pentru R. Moldova. Or, în premieră denumirea republicii era enunțată într-un astfel de context. În 2019, Trans-Oil a fost evaluat de S&P și Fitch Agencies – Corporate Family Rating. Iarăși, ar fi de menționat că nu există alte companii în Moldova care să beneficieze de evaluarea IRA. Şi din nou voi spune că ne-am simțit mândri și pentru Trans-Oil, și pentru Moldova.

Iar emisia de eurobonduri din acest an a obţinut rating-ul „B” de la Fitch Ratings și rating-ul „B-” de la S&P Global Ratings. Pentru noi este nu doar o mândrie faptul că avem rating internațional personal, dar și o mare responsabilitate, căci e vorba şi de imaginea R. Moldova şi trebuie să avem o prestație la nivel. Apropo, ne-am bucura dacă și alte companii din Moldova ar înregistra asemenea performanță, or, în final, aceasta se expune pozitiv asupra imaginii R. Moldova, în general”.

Trans-Oil are planuri mari de viitor, a adăugat Vaja Jhashi. „Planurile sunt pe cât de simple, pe atât de ambițioase. Pe scurt, voi spune că vom continua să urmăm strategia noastră de dezvoltare regională. În 2020 am achiziționat cea mai mare uzină de prelucrare a semințelor de floarea soarelui din Serbia, care are o capacitate de prelucrare a 350 000 tone de materie primă pe an. La fel, am achiziționat porturile fluviale Pancevo şi Bacika Palanca, precum şi o rețea de elevatoare cu o capacitate de depozitare de 500 000 tone. În 2021 intenționăm să achiziționăm și să exportăm din Serbia circa un milion tone de producție. De asemenea, am modernizat în totalitate uzina de producere a uleiului din floarea soarelui din România, care deja are capacitatea de a prelucra 600 tone în decurs de 24 de ore.

Noi acționăm concomitent în trei direcții: interesele holdingului, interesele partenerilor cu care lucrăm în Moldova şi peste hotare, dar și imaginea țării, pe care suntem pur și simplu obligați să o promovăm, fiind unica companie din Moldova cu rating internațional independent și cu recunoaștere internațională de nivel înalt”, a conchis sursa citată.

.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md