Expert economic: „Sistemul de pensii este în pericol în Republica Moldova din cauza numărului mic de angajați în câmpul muncii”

Mădălin Necșuțu
10/09/2021

Expertul economic Veaceslav Ioniță atrage atenția că sistemul de pensii este în pericol în Republica Moldova din cauza numărului mic de angajați în câmpul muncii. El mai afirmă că, în prezent, pensia medie reprezintă doar 23% din salariu mediu, pe când aceasta ar trebui să urce la 40%.

„Din cei aproape 26 miliarde de lei care trebuie alocați pentru pensionari în acest an, 15 miliarde sunt bani pe care-i colectăm din contribuția fiecărui care lucrează, iar 10 miliarde vin din bugetul de stat. Deci, patru din 10 lei bugetul de stat trebuie să-i ia din alte domenii și să-i dea pentru întreținerea sistemului de pensionare. De aici vor fi și bani pentru pensia minimă despre care se discută în ultimul timp. Avem un număr normal de pensionari, dar avem un număr infim, deci un număr absolut inacceptabil de lucrători”, a declarat el, citat de Radio Chișinău.

El mai spune că bătrânii sunt cea mai vulnerabil categorie de cetățeni și că Republica Moldova nu le poate asigura un trai decent.

„La noi în Republica Moldova, pensia este cam de două ori mai mică decât ar trebui să fie. Evident, ca să rezolvi problema pensionarilor trebuie să ai o pensie medie în jur de 40 la sută din salariu. Iar ca să pensie medie de 40 la sută, noi trebuie să identificăm în jur de 25 de miliarde de lei. Nimeni acum nu are această sumă și nici nu o va avea în următorii zece ani. Din acest motiv, Parlamentul este mereu nevoit să identifice anumite lucruri, iar dacă nu îi poate ajuta pe toți, să-i ajute pe cei mai nefavorabili. Și aici mai este o problemă. La noi bătrânii sunt cei mai discriminați în raport cu restul cetățenilor”, mai spune expertul.

Guvernul a anunțat măriri de pensii până la 2.000 de lei. Totodată, toate pensiile vor fi indexate cu 3,8%. Peste 183.000 de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primesc acum o pensie mai mică de 2.000 de lei, vor beneficia de majorări. Banii pentru majorări provin din bugetul de stat, iar cuatumul acestor măriri pentru anul 2020 este de circa 100 de milioane de euro.

Mădălin Necșuțu
10/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii