Patru funcționari vamali s-au ales cu grade speciale, medalii și stimulări financiare, după ce au depistat țigarete de 50.000 euro într-un camion cu nisip

Irina Odobescu
10/09/2021
Foto: Serviciul Vamal via Facebook

Cei patru funcționari vamali de la Hîrbovăț, care au depistat 190 de cutii de țigări în valoare de 50.000 euro au fost răsplătiți, vineri, pentru rezultatele lor de către conducerea Vămii care le-a acordat avansări în grad, medalii și recompense financiare din partea instituției.

„Cu această ocazie, menționăm că toți funcționarii vamali care vor da dovadă de atitudine conștiincioasă în exercitarea atribuțiilor de serviciu și vor avea rezultate semnificative în contracararea fraudelor vamale, aplicând corect legislația vamală, vor fi apreciați pentru realizările profesionale”, scrie în comunicatul Serviciului Vamal. 

Precizăm că un cetățean a fost reținut miercuri, la postul vamal intern Hârbovăț, în timp ce transporta țigări de marca Ashima, pe care le ascunsese într-un camion cu nisip ce venea din regiunea transnistreană. După estimările Serviciului Vamal, aceasta reprezintă cea mai mare captură realizată în ultimii patru ani.

În acest caz, a fost inițiat un dosar penal în cadrul căruia Serviciul Vamal întreprinde acțiuni investigative și de urmărire penală în vederea identificării tuturor persoanelor implicate și tragerii acestora la răspundere conform prevederilor legale.

investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice a dezvăluit că, în 2020, holdingul Sheriff a transportat în stânga Nistrului 145 de tiruri de țigări, inclusiv Ashima, în valoare de 22 de milioane de dolari. În 2020, două firme transnistrene – Almavis și Tabimport – au importat, fără a plăti taxe, țigări în Transnistria în valoare peste 20.000.000 de dolari. După ce sunt importate la prețuri foarte mici în Transnistria, țigaretele ajung pe calea contrabandei, prin Ucraina, Polonia și România, să fie vândute în țările Europei Occidentale.

Investigația a concluzionat că prejudiciul adus statului, doar în 2020, se ridică la 60,2 milioane de dolari. 

Irina Odobescu
10/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii