Voronin vrea explicații în Parlament, de la șeful SIS și ministrul de Externe, privind „găzduirea refugiaților din Afganistan”. PAS a votat contra

Opoziția parlamentară a solicitat audierea viceprim-ministrului Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și a directorului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco, pe marginea semnării, de către R. Moldova, a „Declarației comune privind asigurările de călătorie în caz de evacuare din Afganistan”, publicată pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, la 29 august. Chestiunea nu a fost inclusă, însă, pe ordinea de zi a ședinței Legislativului, întrucât nu a acumulat numărul suficient de voturi.  

Foto: UNIMEDIA

„Solicităm completarea ordinii de zi a ședinței de astăzi cu audierea viceprim-ministrului Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și a domnului Esaulenco, director al Serviciului de Informații și Securitate, cu privire la declarația aceasta comună, publicată pe 29 august, prin care R. Moldova se obligă, în comun cu alte state, să primească refugiați din Afganistan. Ne interesează care documente au stat la baza semnării acestui doccument și cine personal a dat acordul din numele R. Moldova și a semnat fără asigurarea principiului transparenței. Cine sunt autorii acestui consimțământ. Dacă Declarația se numește comună, clar lucru că a fost consultată”, a menționat deputatul BCS Vladimir Voronin.

Propunerea nu a întrunit, însă, numărul suficient de voturi pentru a fi inclusă pe ordinea de zi.


Republica Moldova a semnat, alături de alte circa 100 de țări, „Declarația comună privind asigurările de călătorie în caz de evacuare din Afganistan”. Documentul a fost publicat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, pe 29 august, și prevede, printre altele, că statele semnatare permit talibanilor călătoriile pe teritoriul lor, și solicită acestora să le permită afganilor care doresc să părăsească țara, să o facă fără impedimente.

Întrebat, ulterior, despre acest lucru, președintele Parlamentului, IgorGrosu, nu a putut oferi un răspuns clar dacă Moldova este pregătităși în ce măsură, să adăpostească refugiați din Afganistan. „Nu am avut o discuție la firul ierbii, referitor la această solicitare. Cred că o să obținem mai multe informații și o să analizăm dacă e posibil așa ceva și în ce măsură noi putem contribui, pentru că trebuie să înțelegem că este o criză umanitară. E vorba de copii, de mame, de ziariști, de reprezentanți ai societății civile, care în momentul de față se află în mare pericol în Afganistan”, a declarat Grosu.

Într-un comunicat remis de PCRM, formațiunea susține că această situație este una înjositoare pentru cetățenii moldoveni, pentru că fie „oamenii buni prostesc moldovenii, fie SUA a considerat lipsit de necesitate să discute cu ei acest subiect și pur și simplu i-a pus în fața faptului împlinit”.

Ulterior, deputatulBlocului Comuniștilor și Socialiștilor Grigore Novac s-a adresat președintei țării, Maia Sandu, prim-ministrei, Natalia Gavrilița, și speakerului Igor Grosu cu solicitarea de a face claritate cu privire la informația precum că Republica Moldova „își asumă responsabiltatea de a găzdui refugiați din Afganistan”.


Pub