Partidul „Șor” insistă asupra adoptării legii privind crearea farmaciilor sociale, la sate

Fracțiunea parlamentară a Partidului „Șor” insistă asupra adoptării legii privind crearea farmaciilor sociale mobile, în sate. O inițiativă în acest sens urmează să fie depusă repetat de către deputații Partidului „Șor”, pentru a fi înregistrată în Parlament. Asta după ce reprezentanții formațiunii au strâns aproximativ 170 de mii de semnături de la oamenii din toată țara, care se plâng de lipsa farmaciilor la sate și de accesul dificil la medicamentele de primă necesitate. Mapele cu semnături au fost prezentate astăzi, în cadrul unui briefing de presă susținut la Parlament.

Foto:

În cadrul briefingului de presă, deputatul Partidului „Șor”, Reghina Apostolova, a vorbit despre necesitatea extinderii, la nivel național, a programului farmaciilor sociale, care funcționează cu succes la Orhei, Taraclia și Jora de Mijloc.

„Cunoaștem cu toții faptul că satele noastre sunt populate preponderent de oameni de vârstă înaintată, care întâmpină deseori dificultăți de deplasare și sunt cei mai vulnerabili în fața bolilor. Or, pe lângă faptul că veniturile lor abia de acoperă strictul necesar, iar o bună parte din ele se duce pe medicamente, aceste persoane sunt discriminate și în ceea ce privește accesul la produsele farmaceutice. Aproape fiecare pensionar este nevoit să cheltuiască lunar din pensia sa cel puțin 300 de lei pentru medicamente. Și nu vorbim doar despre oamenii în vârstă. Oricine, indiferent de vârstă, are dreptul la un tratament echitabil, mai ales atunci când vorbim despre viața și sănătatea oamenilor”, a declarat Apostolova.

Deputații Partidului „Șor” își exprimă încrederea că și ceilalți colegi din Parlament vor înțelege complexitatea acestei probleme și vor susține proiectul de lege privind crearea farmaciilor sociale mobile.

„În contextul în care ne confruntăm în prezent și cu această pandemie de Covid-19, iar povara pe umerii sistemului medical este mult prea mare, această măsură este una vitală, deoarece ar reduce presiunea pe instituțiile medicale, iar cetățenii care se confruntă cu probleme de sănătate, dar nu necesită spitalizare, nu vor fi nevoiți să se expună unor riscuri suplimentare sau să-i supună riscurilor pe ceilalți cetățeni”, a adăugat deputatul Reghina Apostolova.

Și deputatul Partidului „Șor”, Marina Tauber, a menționat că inițiativa privind crearea farmaciilor sociale mobile este una necesară.

„Atât în calitate de deputat, cât și în calitate de fost primar al comunei Jora de Mijloc, declar că pentru persoanele în vârstă, pentru copii, mame, medicamentele de primă necesitate sunt vitale, salvează vieți. Nu înțeleg de ce un asemenea proiect nu a fost susținut până acum, de ce a fost respins de Curtea Constituțională și de ce oamenii noștri nu au cele necesare? Solicităm ca proiectul privind crearea farmaciilor sociale mobile să fie inclus urgent pe ordinea de zi, cerem sprijinul tuturor fracțiunilor parlamentare în acest sens. Este necesară doar voință politică. Este știut faptul că multe proiecte de lege trec repede peste procedurile birocratice și sunt votate. Oamenii noștri așteaptă reforme concrete, nu populiste”, a afirmat deputatul Marina Tauber.

Într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, liderul Partidului „Șor”, deputatul Ilan Șor a declarat că revenirea asupra proiectului de lege privind crearea farmaciilor sociale este imperios necesară. Iar pentru asta nu este nevoie decât de voință politică.

„Sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova nu au acum posibilitatea să cumpere medicamente de primă necesitate, cum ar fi cele pentru dureri de cap, iod, bandaje. Cu această situație se confruntă, în primul rând, pensionarii de la sate, acolo unde nu există farmacii. Este vorba despre sute de oameni. Pentru o persoană în vârstă, luarea medicamentelor la timp este, însă, o chestiune de viață și de moarte. Statul care ar trebui să aibă cea mai mare grijă de pensionari a uitat de ei. Activiștii Partidului „Șor” au strâns aproximativ 170 de mii de semnături, mai exact, 169 247, de la oamenii din toată țara, în sprijinul proiectului de lege privind farmaciile sociale. Aproximativ 170 de mii de cetățeni din țara noastră așteaptă ca deputații să dea dovadă, dacă nu de voință politică, atunci cel puțin de milă. Statul, care ar trebui să aibă cea mai mare grijă de cetățeni, a uitat de pensionari. Dacă există voință politică, acest lucru este posibil”, a declarat deputatul Ilan Șor.

În ultimii ani, deputații Partidului „Șor” au elaborat mai multe proiecte și programe sociale privind asigurarea cetățenilor cu medicamente. Printre acestea se numără programul „Farmacii Sociale”, datorită căruia persoanele cu venituri mici pot procura medicamente la prețuri mai mici decât pe piață. Deputații formațiunii au elaborat și o inițiativă legislativă potrivit căreia pensionarii să fie asigurați cu medicamente gratuite sau la prețuri reduse cu 60-90%. Un alt proiect de lege se referă la crearea farmaciilor mobile, care să funcționeze după modelul magazinelor sociale mobile și să-i asigure pe oamenii de la sate cu medicamente la preț redus. Toate aceste inițiative nu s-au bucurat, însă, de susținerea partidelor parlamentare de la guvernare.


Pub