„Medicul ne-a dat speranțe... doar la moarte”: Familia unei tinere, care a decedat după o procedură de fertilizare își caută dreptatea

Familia Cristinei Sârbuleț, care a decedat după procedura de fertilizare, a relatat tragedia pe care o trăiește. „Pe noi ne interesează cauza decesului, Cristina era o persoană absolut sănătoasă, putem demonstra asta prin analizele obținute în urma investigațiilor medicale”, au declarat membrii familiei la conferința de la IPN.

Foto: UNIMEDIA

Familia Sârbuleț a recurs la procedura de fertilizare, la recomandarea medicului, după mai multe încercări eșuate de a face copii pe cale naturală. Prietenii i-au sugerat clinica la care au apelat ulterior.

„Am decis să ne adresăm la o clinică privată, pe care ne-au recomandat-o prietenii, la medicul recomandat. Ne-am adresat la el, am făcut un șir de analize, după care ne-a spus că nu o să reușim niciodată pe cale naturală să facem copii, doar prin fertilizare în vitro. Ne-a spus că va lua mai mult timp și să revenim din august acasă să începem procedura, soția a venit mai devreme și medicul i-a prescris cursul de lecuire pe care urma să-l treacă, iar pe data de 25 august a fost internată la clinică, pe 26 urma să facă procedura. Dimineața am venit și eu, am dat niște analize, după care mi s-a spus să aștept afară, pentru că nu aveam voie să stau lângă ea în timpul procedurii, care a început la 8:30. Eu am așteptat afară o oră, două, trei. La 11:00 m-am adresat la recepție să văd cum se simte soția, mi s-a spus să urc sus la medicul nostru și el o să-mi explice totul. Când am intrat la el mi-a spus că este rău cu soția mea, i s-a oprit inima și să merg la anesteziolog să-mi explice el situația”, spune soțul Cristinei.

Anesteziologul l-a redirecționa la șeful clinicii, care i-a spus că a făcut procedura, tot, bine dar ei i s-a oprit inima.

„Noi am resuscitat-o, dar acum așteptăm să se stabilizeze, după care o să fie transferată la Spitalul de Urgență, acum încă nu este stabilă și nu putem să o transportăm, așteptați la recepți noi o să vă anunțăm când puteți pleca și dumneavoastră la Spitalul de Urgență”, i-a zis medicul, din spusele lui Ștefan Sârbuleț, soțul Cristinei.

„Am așteptat o oră și văzându-l pe medicul responsabil l-am întrebat ce s-a întâmplat, el mi-a zis că a făcut totul corect și să stau liniștit și Cristina își va reveni peste vreo două săptămâni și a plecat din clinică, eu am rămas să aștept. Am urcat iar sus am cerut informații de la ei, mi-au spus că i-au făcut procedura ea s-a trezit, a avut niște complicații, i s-a oprit iar inima și a trebuit să o resusciteze. Pe la 12 a venit ambulanța și au decis să o transfere la Spitalul de Urgență, eu am insistat să fie transportată la a altă clinică privată, la care șeful spitalului a spus că a vorbit deja cu medicul de la spital și este un medic foarte bun și ne așteaptă acolo. Transportată acolo, medicii s-au consultat și am întrebat ce speranțe sunt, iar medicul de la Urgență mi-a zis că speranțe sunt doar la moarte. De la mai multe întrebări a eschivat să-mi răspundă”, relatează Ștefan.

„Au urmat șapte zile la Spitalul de Urgență, Cristina se afla în comă, i-au fost administrate medicamente, despre care noi nu putem spune exact ce i-a fost administrat. Medicul de la Spitalul de Urgență spunea că face totul posibil. Era conectată la aparate, o zi i se pornea ficatul, o zi refuza, după care spuneau că s-au pornit rinichii, a doua zi nu mai funcționau, cam așa au fost șapte zile.

Pe noi ne interesează cauza decesului, Cristina era o persoană absolut sănătoasă, putem demonstra asta prin analizele obținute în urma investigațiilor”, a declarat nașa familiei Sârbuleț, Veronica Cernogal.

Membrii familiei afirmă că nu au reușit să primească vreo explicație privitor la cauza decesului, iar toate convorbirile care au avut loc cu personalul clinicii au fost doar la inițiativa lor, administrația clinicii spunându-le că pot veni pe 1 septembrie pentru a clarifica situație, dar nu au mai revenit cu un apel.

„Am sunat noi, șefa clinicii ne-a spus: Сe nu vă mai ajunge?

Ne lipsește Cristina, dar noi vrem o explicație. Nu am primit nici explicație, nici coondoleanțe”, spune Veronica Cernogal.

Membrii familie spun că înainte de a începe fertilizarea Cristina a fost investigată de anesteziolog și cardiolog, cel din urmă văzând că datele cardiogramei nu sunt în regulă, a mers la medicul responsabil care a aprobat fertilizarea. Iar despre riscul de deces familia spune că nu le-a comunicat niciun medic.

A fost înregistrată o plângere la Procuratură, peste stabilirea tuturor circumstanțelor, care acum este în derulare.

Administrația clinicii nu a venit cu un comentariu deocamdată.


Pub