Nagacevschi, despre „politica de cadre a PAS”: Nu ne mai ascundem după deget. Cu astfel de instrumente se va crea percepția politizării instituțiilor

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi a cotat drept un „control politic prin schimbarea conducătorilor” legea care urmează să fie emisă privind controlul parlamentar al mai multor instituții ale statului. „Această intervenție este destul de agresivă, la nive de percepții, ceea ce vedeți dumneavoastră, ceea ce percep și eu, că se dorește un control politic asupra acestor sisteme prin schimbarea conducătorilor”, a declarat Nagacevschi în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„Nu am obiecții în ceea ce privește percepția publică privind calitatea persoanelor, care au condus aceste instituții, eu mă uit permanent în viitor, care vor fi consecințele acestor schimbări de legislație, ce fel de precedente creăm noi și cum vor fi utilizate aceste precedente pe viitor, eu nu exclud că planul guvernării este destul de simplu, de a utiliza precedentul Procurorului General, care a fost creat de Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Adică, se adoptă legea, chiar dacă este neconstituțională, rapid resetezi schimbarea conducătorului instituției, după care curtea Constituțională declară neconstituțională legea. Închide acest precedent și pe viitor nu poți repeta, probabil asta este intenția dumnealor. Pentru că știm că pentru Procurorul General a fost modificată legea, dumnealui a fost declarat învingător, numit în funcție Curtea Constituțională a declarat legea neconstituțională. Probabil aceeași formulă se încearcă să fie folosită și în cazul instituțiilor de reglementare. În cazul dat nu putem să ne mai ascundem după deget, dacă se va utiliza același instrument se va crea percepția politizării, inclusiv și a Curții Constituționale a Republicii Moldova, deoarece i-a atras într-un joc politic de închidere a unor situații politice, vădit antidemocratice… Sunt convins, pe parcurs o să intervină critici, inclusiv din afară”, a comentat Fadei Nagacevschi.

Președinta a promulgat modificările la Legea procuraturii, care stabilesc un mecanism de evaluare a Procurorului General cu posibila demiterii acestuia din funcție, în cazul în care „nota” nu va fi satisfăcătoare. 


Pub