Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul a aprobat cererile de…

Parlamentul a aprobat cererile de demisiei a cinci deputați PAS

Parlamentul de la Chișinău a adoptat joi, 9 septembrie, Hotărârea privind cererile de demisie depuse de către deputații Natalia Gavrilița, Sergiu Litvinenco, Andrei Spînu, Dumitru Budianschi și Rosian Vasiloi, din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Deputații Natalia Gavrilița, Sergiu Litvinenco, Andrei Spînu și Dumitru Budianschi, au renunțat la mandatele de deputat pentru a face parte din echipa guvernamentală. Deputatul Rosian Vasiloi a renunțat la mandatul de parlamentar pentru funcția de șef al l Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF).

Pentru demisia lui Dumitru Budianschi au votat 61 de deputați.

Pentru demisia lui Sergiu Litvinenco din funcția de deputat au votat 61 de deputați.

Cu 61 de voturi, Parlamentul a aprobat cererea de demisie depusă de către deputatul Andrei Spînu.

Pentru demisia deputatei Nataliei Gavrilița din funcție au votat 60 de parlamentari.

Sergiu Litvinenco deține portofoliul de ministru al Justiției, Andrei Spînu este viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, iar Dumitru Budianschi – ministru al Finanțelor în Cabinetul de miniștri condus de Natalia Gavrilița.

Rosian Vasiloi deține funcția de șef al Poliției de Frontieră. Vasilor și-a făcut studiile la Colegiul European din Varşovia, unde a studiat Gestionarea Intergrată a frontierelor UE şi politici migraţionale. Noul șef de la IGPF a mai studiat la Şcoala Naţională de Administrare Publică din Polonia, dar și la Institutul Militar al Serviciului Grăniceri de la Moscova. Rosian Vasiloi a mai deținut această funcție, fiind numit pe 18 iulie 2019.

După ce cererile de demisie vor fi aprobate de Parlament, mandatele de deputat în noul Legislativ, care aparțin Partidului Politic PAS, sunt declarate vacante. Astfel, potrivit legii, în Legislativ urmează să acceadă în funcția de deputați pe listele PAS următorii candidați de pe lista electorală a partidului, depusă la CEC pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.