Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Marin Maxian, șeful…

ULTIMA ORĂ Marin Maxian, șeful adjunct al IGP, și Oleg Pasat, șeful adjunct al INI, au demisionat

Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Marin Maxian, și șeful adjunct al Inspectoratului Național de Investigații (INI), Oleg Pasat, au demisionat. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții poliției printr-o postare pe Telegram. Aceștia menționează că demisiile lui Maxian și Pasat au fost acceptate joi, 9 septembrie.

„În contextul noilor politici din domeniul resurselor umane și a managementului instituțional, conducerea Inspectoratului General al Poliției a acceptat astăzi două demisii ale unor angajați cu funcții de conducere. Este vorba despre domnii Marin Maxian, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției și Oleg Pasat, șeful adjunct al Inspectoratului Național de Investigații. Prioritatea de bază a instituției noastre este crearea unei echipe consolidate, care să activeze în beneficiul tuturor cetățenilor pentru a le oferi siguranța pe care și-o doresc”, se arată în nota informativă a poliției.

În perioada februarie 2019 – Iulie 2019, Marin Maxian a deținut funcția de șef al Inspectoratului Național de Patrulare (INP). Acesta și-a început cariera ca polițist în serviciul patrulă și santinelă, ca apoi să activeze inspector de sector în municipiul Chișinău. Din 2006 a ocupat mai multe funcții de asigurare a ordinii publice, avansând până la fotoliul de șef al Direcţiei generale ordine publică din cadrul Departamentului Poliție al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În 2019, pe când era șef al INP, Ziarul de Gardă l-a surprins pe Marin Maxian alături de alți zeci de polițiști mobilizați în preajma complexului etno-cultural Vatra, acolo unde Partidul Democrat din Moldova (PDM) a organizat o întrunire a echipei de tineret. Detalii aici.

Miercuri, 8 septembrie, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că aflarea lui Marin Maxian la IGP al MAI „este o rușine”. În context, Grosu s-a adresat conducerii Ministerului de Interne afirmând că „dacă astfel de specimene nu vor fi tolerate în sistem – instituția va căpăta încredere”.

Oleg Pasat este unul dintre finii de cununie ai fostului șef ajunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, potrivit unor surse ZdG. În luna mai a anului 2020, Pasat a devenit șef adjunct al Inspectoratului Național de Investigații (INI) – postul de muncă al lui Pasat a fost ținut departe de ochii presei, iar în spațiul public nu s-a făcut un anunț în acest sens. Nici pe pagina oficială a IGP numele lui Oleg Pasat nu a fost indicat la secțiunea conducerea INI.

Oleg Pasat , ultimul din dreapta

Fiind întrebat de ZdG dacă confirmă sau infirmă că ar fi nașul de cununie al lui Pasat, președintele Partidului Politic „PACE”, Gheorghe Cavcaliuc, s-a arătat deranjat de întrebare și a menționat că „mai puțin mă interesează acest lucru, important să fie ordine în țară”. Detalii aici.

Oleg Pasat a activat anterior în structurile INI. În perioada 2015 – 2016, acesta a fost șef adjunct în cadrul Direcţiei Nr.5 al Inspectoratului Naţional de Investigaţii, structură ce a fost lichidată vara trecută de Andrei Năstase, pe atunci ministru al Afacerilor Interne. Decizia de a desființa Direcția de acțiuni speciale din cadrul INI a fost luată din motiv că instituția ar fi fost instrumentul de urmărire, interceptare și filare a persoanelor care îndrăzneau să se opună guvernării democrate.