Cu toții facem greșeli, dar contează ce facem cu ele. Ce urmează pentru TV8?

La rece. Postarea Nataliei Morari de ieri, în care spune că Veaceslav Platon este tatăl fiului ei, a adus multă suferință. Probabil, Nataliei în primul rând. O cunosc personal și îmi imaginez că nu a fost o decizie ușoară. Dar a adus suferință și celor din jur. Tuturor femeilor care au văzut în ea un model de mamă puternică și independentă, care și-a dorit un copil și l-a făcut. Tuturor femeilor și familiilor care se chinuie să conceapă un copil, au apelat la metoda in vitro și probabil s-au gândit că dacă a reușit ea, putem reuși și noi.

Și pentru puținii jurnaliști independenți din Moldova a fost o zi grea. Natalia Morari a fost una dintre cele mai puternice voci de la noi, care a criticat regimul lui Plahotniuc și impotența politică a lui Dodon. Să facem câteva lucruri clare: personal Morari are libertatea să aibă o relație și să conceapă un copil cu cine vrea. Dar dacă ceea ce a scris e adevărat – profesional a greșit grav. Să inviți un interlop la emisiune în timp ce ai o relație cu el și să pretinzi că ești obiectivă este greșit, incorect și s-a simțit ca o trădare de către breasla de jurnaliști. Și nu, ca să răspund comentariului Angelei Gonța de pe Facebook, colegii de breaslă nu radiază. Dimpotrivă. 

Da, s-au găsit o grămadă de trolli care să o judece pe Morari ca femeie și să facă glume proaste despre ea și fiul ei, dar nu opinia lor mă interesează. Mă gândesc cu tristețe și compasiune la angajații TV8 și mă tem pentru viitorul lor și al televiziunii. Natalia are multe merite în crearea acesteia și nimeni nu i le poate lua. Dar, ca să se miște înainte, TV8 vor trebui să ducă o luptă grea. În primul rând, să recunoască că ceea ce s-a întâmplat a fost o greșeală. Să spună clar și răspicat „asta a fost neprofesionist” și să declare public ce mecanisme vor folosi ca astfel de situații să nu se întâmple în viitor. 

Comunicatele de presă seci și impersonale despre „X a plecat” și „Y o va înlocui” nu sunt suficiente. 

Mă tem că știrea de ieri ne va transforma și mai mult, după 30 de ani de falsă independență, în niște cinici. Pentru că ne-am simțit prostiți, mințiți în față, la fel cum s-a întâmplat acum mulți ani în cazul Angelei Gonța. Dar democrația nu se construiește doar pe încredere, ci pe mecanisme clare de verificare a integrității, pe regulamente care să prevadă penalizări pentru astfel de derapaje. Iar TV8, dacă își dorește să supraviețuiască, ar face bine în primul rând să vorbească despre asta ca despre o greșeală, demn și cu determinare, profesionist și fără victimizare. TV8 trebuie să înțeleagă că a fost atacată imaginea postului și încrederea, tradusă în susținere financiară, pe care oamenii au pus-o în „televiziunea oamenilor liberi”. Acest caz ar trebui să fie în primul rând un prilej de reflecție și o lecție pentru TV8, dar și pentru toată presa. 

De fapt, e un prilej bun, deși generat de o situație nefericită, pentru toți cei care se consideră liberi și independenți să se uite în propria curte, la propriile probleme și surse de finanțare, la integritatea oamenilor pe care-i plătesc. Nu e pentru prima oară când un astfel de derapaj se întâmplă la televiziunile de la noi, dar ar putea deveni primul caz din care învățăm ceva și unul care să genereze o schimbare în jurnalismul moldovenesc și în codul deontologic. 

Mi-ar fi plăcut ca și Natalia Morari să recunoască că a greșit și să fie sinceră până la capăt despre ceea ce s-a întâmplat, de fapt. Altfel, lasă loc de și mai multe speculații și interpretări, ceea ce nu face decât să știrbească și mai mult din imaginea ei, deja compromisă, de jurnalistă. Înțeleg că e greu, dar e singura cale de a mai salva ceva din foarte puținul care a rămas și de a-și scoate colegii din această situație jenantă și nedreaptă pentru ei. 

Cu toții facem greșeli. Dar cum ne raportăm la aceste greșeli este ceea ce ne diferențiază. Fie le ascundem sub preș, fie le recunoaștem, le asumăm și facem tot ce ne stă în puteri ca ele să nu se mai întâmple niciodată. Sper ca TV8 să aleagă cea de-a doua cale.  

Sursă foto: TV8.md

 

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.