10:38:16 28.03.2024
Stiri

Șefii de la CNPF, Consiliul Concurenței, CA, ANRE sau ANSC vor fi evaluați și DEMIȘI de către Parlament, în caz de activitate defectuoasă

Actualitate 09.09.2021 13:59 Vizualizări1680 Autor: Ziarul National
Șefii de la CNPF, Consiliul Concurenței, CA, ANRE sau ANSC vor fi evaluați și DEMIȘI de către Parlament, în caz de activitate defectuoasă


Șefii de la Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliul Audiovizualului și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică vor putea demiși mai ușor de către Parlment.

Deputații au votat astăzi un proiect care instituie noi mecanisme de control și de sancționare a conducătorilor acestor autorități publice aflate sub control parlamentar.

La stabilirea temeiului de revocare din funcție pe motivul executării necorespunzătoare sau neexecutării obligațiilor, prerogativelor, atribuțiilor de serviciu sau pe motivul aprecierii activității autorității ca fiind defectuoasă, Comisiei economie, buget și finanțe va analiza managementul instituțional, deciziile adoptate de autoritate, rapoartele de activitate ale autorității, rapoartele de audit, plângerile, reclamațiile, petițiile, obiectivele individuale de activitate și indicatorii de performanță a persoanei evaluate sau alte date și informații relevante acumulate sau prezentate comisiei.

În baza analizei efectuate, comisia parlamentară de profil va întocmi un raport prin care va aprecia competențele manageriale și competențele profesionale a membrului Consiliului de Administrație, modul în care acesta își realizează obligațiile și atribuțiile de serviciu, ori, după caz, eficiența activității instituției.

În baza raportului Comisiei economie, buget și finanțe, Parlamentul cu votul majorității deputaților, poate revoca din funcție membrii Consiliului de Administrație.

Hotărârea Parlamentului de revocare din funcție a membrului Consiliului de Administrație poate fi contestată în instanța de judecată în condițiile și termenii prevăzuți de Codul administrativ

Autorii inițiativei menționează că acordarea dreptului Parlamentului de a revoca din funcție membrii autorităților publice autonome urmare a audierii rapoartelor anuale de activitate vine să responsabilizeze organele de conducere ale acestor autorități în fața Legislativului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md