07:30:17 20.04.2024
Stiri

Cea mai nordică insulă din lume, descoperită întâmplător de cercetători, ar putea dispărea în curând

Actualitate 09.09.2021 15:13 Vizualizări1063 Autor: Ziarul National
Cea mai nordică insulă din lume, descoperită întâmplător de cercetători, ar putea dispărea în curând


Oamenii de știință au descoperit ceea ce ar putea fi cea mai nordică insulă din lume, situată la nord de Groenlanda. Totuși, insula ar putea fi în curând înghițită de ape.

Cercetătorii au descoperit insula în timpul unei expediții în iulie, crezând inițial că au ajuns la Oodaaq, considerată până acum cea mai nordică insulă de pe Pământ.

„Am fost informați cu privire la o eroare pe sistemul GPS ce ne-a făcut să credem că pășeam pe Insula Oodaaq. De fapt, descoperisem o nouă insulă mai nordică, o descoperire ce extinde ușor Regatul Danemarcei”, a explicat Morten Rasch, coordonatorul misiunii și cercetător la Universitatea din Copenhaga.

„Insula care încă nu a fost numită este cel mai nordic punct al Groenlandei”

Insula Oodaaq este situată la aproximativ 700 kilometri nord de Polul Nord, în timp ce noua insula este situată la 780 metri nord de Oodaaq.

Universitatea din Copenhaga a transmis printr-un comunicat că „insula care încă nu a fost numită este cel mai nordic punct al Groenlandei și unul dintre cele mai nordice puncte ale Pământului”.

Totuși, insula se află între 30 și 60 de metri deasupra nivelului mării, astfel că Rasch a adăugat că poate fi „o insuliță de scurtă-durată”.

„Nimeni nu știe cât timp va rezista. În principiu, insula ar putea dispărea imediat ce este lovită de o nouă furtună puternică”, a precizat Rasch.

O regiune grav afectată de schimbările climatice

Teritoriul danez autonom al Groenlandei a ajuns pe prima pagină a publicațiilor din lumea întreaga în anii recenți, mai ales după ce președintele american Donald Trump a declarat că dorește să cumpere teritoriul din Arctica.

Propunerea, catalogată drept „absurdă” de guvernul danez, a cauzat o adevărată confuzie diplomatică. În același timp, afirmația „absurdă” a reînnoit interesul americanilor pentru regiune, scrie Science Alert.

De asemenea, regiunea unde se află cea mai nordică insulă a fost afectată grav de schimbările climatice pe măsură ce temperaturile tot mai crescute au topit ghețari și au contribuit la creșterea alarmantă a nivelului mării.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md