„Sistemul de sănătate este focusat pe Covid-19”. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, propune reorganizarea sistemului medical

Irina Odobescu
09/09/2021
Foto: MSMPS via Facebook

Sistemul de sănătate este focusat pe pandemia de coronavirus, iar persoanele care suferă de alte infecții și maladii au rămas neputincioase în fața medicinei. Aceasta este opinia ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, care a insistat pe necesitatea reorganizării activității spitalelor pentru ca toți pacienții să beneficieze de asistență. Toate aceste opinii au fost prezentate, joi, în cadrul consultările publice în domeniul sănătății.

„Ne dorim și ne propunem ca prin toate acțiunile să oferim un acces real al pacienților la serviciile medicale. Puțini se uită azi cu încredere la ce spun eu deoarece am creat ca și societate un scepticism la tot ce auzim. Pacientul nu are acces la asistență medicală și la medicamente de calitate. Trebuie să resetăm intituțiile ca să nu se axeze doar pe Covid, ci pentru toți pacienții și toate maladiile”, a spus Ala Nemerenco.

Ministra a subliniat că o atenție deosebită trebuie oferită persoanelor cu boli cronice, care nu au beneficiat în perioada pandemică de medicamentele necesare și operații programate. Din cauza pandemiei, spune Nemerenco, pacienții care nu au fost afectați de Covid nu au primit ajutorul necesar.

Planul de resetare a sistemului de sănătate include elaborarea programelor noi ce țin de prevenirea HIV/SIDA, bolilor sexual-transmisibile, tuberculozei. Ministra a declarat că indicatorii de sănătate la aceste boli/infecții sunt scăzuți în Republica Moldova.

„Țara a intrat în pandemie cu un sistem de sănătate distrus. Nu există un plan național de modernizare a sistemului de sănătate. Corupția este prioritatea zero a acestui Guvern și a Ministerului Sănătății. Vom pune accent pe dezvoltarea resurselor umane și atragerea tinerilor din domeniul medical să muncească acasă”, a mai spus Ala Nemerenco.

Irina Odobescu
09/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii