/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Scandalul în jurul bisericii din Răzeni ia amploare. Fostul paroh al lăcașului vrea să se adreseze în instanța de judecată

missing
09 septembrie 2021, ora 19:54

Fostul paroh al bisericii, Andrei Cotorobai, spune că nu înțelege cum a fost posibil ca locașul sfânt la construcția căruia a contribuit întreaga comunitate, a putut fi privatizat, iar proprietara și-a pus propriile reguli fără a ține cont de părerea enoriașilor.

„Faptul că terenul a fost înregistrat pe persoana fizică asta nu înseamnă că și biserica care este contribuția întregii comunități nu poate să aparțină unei persoane fizice. Totuși s-a primit că-i aparține. Urmează să contestăm acest lucru în instanța de judecată. Documentele, eu m-am uitat, și primăria confirmă că sunt în regulă, comunitatea ce poate să facă în acest sens? Prin judecată, bineînțeles acționăm, vedem unde a fost produs eroarea și deja instanța de judecată se va expune”.

Preotul mai spune că enoriașii care au contribuit la ridicarea locașului sfânt își cer banii înapoi sau vor să răscumpere biserica de la actuala proprietară, astfel ca slujbele să fie oficiate așa ca înainte.

„Oamenii au înaintat mai multe propuneri, ca să fie ridicate listele din arhivă pe care doamna le deține și nu vrea să le ofere nouă tuturor, ca să vedem câți bani a dat, că ea zice că a dat cei mai mulți bani. Să vedem ce sumă a dat și să-i înapoiem doamnei banii și noi să rămânem în liniște și să putem sluji înapoi în biserică”.

Contactată de echipa TV8, femeia care deține acte de proprietate asupra bisericii nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție.

Între timp, sătenii insistă ca slujbele la biserica din localitate să fie oficiate de către preotul de la Mitropolia Basarabiei, cel care a slujit în biserică încă de la edificare.

„Eu cred că trebuie să fie domnul părinte Andrei care a fost, el e urmașul lui tătăl lui, el trebuie să fie la biserică, dar nu să aducă pe cine știe cine aici”.

„I-o porcărie nu altceva, nu vedeți ce se face. Tat-su trebuie să-i dăie băietului tăt asta, da ea, asta o luat asupra ei toată afacerea asta.” „Tot satul o pus bani și o făcut biserica, numai pământul cela e a ei, da biserica nu-i a ei, i-a satului, satul o alergat, satul o făcut”.

Iar autoritățile locale strâng din umeri și spun că nu pot interveni în această situație, întrucât toate actele sunt în regulă.

„Respectiv, din punct de vedere legal, ei sunt proprietari ai acestor bunuri. Însă, păcat că dumnelor nu coenștentizează că un locaș de cult nu poate să existe și să continue supravețuirea lui fără comunitatea religioasă”.

Mitropolia Moldovei nu a vrut să comenteze cazul, motivând că nu știu, deocamdată, cum să acționeze în această situație. Scandalul din jurul acestei biserici a luat amploare la sfârșitul lunii august, când, parohul a fost scos cu forța din locașul de cult de către actuala proprietară, împreună cu doi bărbați. Ulterior, biserica a trecut în subordinea Mitropoliei Moldovei și a fost numit un alt preot. Nemulțumiți, enoriașii au organizat, la începutul acestei săptămâni, un protest în fața Mitropoliei și spun că dacă vocea lor nu va fi auzită, aceștia spun că vor instala corturi și vor protesta până la când problema va fi rezolvată.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram