„Idiotentest” de la Platon, după ce Maia Sandu a spus că Gavrilița nu trebuia să-și declare casa părintească: „Participați chiar dacă nu ați absolvit Harvardul”

Omul de afaceri Veaceslav Platon, anunțat în căutare de Judecătoria Chișinău, o ia peste picior pe șefa statului, Maia Sandu, care a declarat că prim-ministra nu a încălcat legislația atunci când nu a inclus în declarația de avere și venituri casa de lux din centrul capitalei, în care locuiește. Platon a postat articolul respectiv din Legea privind declararea averii și intereselor personale și a propus, în acest context, un program pentru cetățeni, ce ar demonstra în ce măsură sunt pregătiți ei să preia funcția de președinte al Republicii Moldova, chiar dacă nu au „absolvit Harvardul și nu au fost ministru al Educației”.

Foto: Colaj UNIMEDIA: Veaceslav Platon, Maia Sandu

„Dragi concetățeni! Astăzi lansăm programul național german "Idiotentest". Oferind răspuns la o singură întrebare, va deveni clar dacă Dvs. ați putea ocupa funcția de președinte, prim-ministru sau ministru al Justiției.

E foarte simplu, dar extrem de eficient. Acest test va arăta măsura în care sunteți mai pregătit intelectual pentru aceste funcții publice.

Prima și singura întrebare: având în vedere textul legii atașate mai sus, vă este clar că imobilul în care locuiți sau de care vă folosiți trebuie declarat? Sau poate că în acest text există neclarități?

Dacă ați răspuns corect la această întrebare, atunci trebuie să solicitați urgent alegeri prezidențiale anticipate și să vă înregistrați candidatura la alegeri. De ce? Cel puțin pentru că sunteți mai deștept și mai pregătit pentru această funcție publică de înaltă responsabilitate.

Poate că nu ați absolvit Harvardul, nu ați fost ministru al Educației, dar vă este totul clar. De ce atunci președinte trebuie să fie ea, dar nu Dvs.? Doar țara trebuie condusă de cei care sunt mai deștepți, nu mai proști. Oricine care va trece acest "Idiotentest" se va isprăvi cu administrarea țării mult mai bine decât actualii conducători. Da, poate că nu ideal, dar cu siguranță mai bine.

Dacă însă, din motive personale nu vă doriți această funcție, atunci, cu ușurință, le puteți spune prietenilor: "Eu aș fi fost un președinte mai bun"”, a scris Veaceslav Platon, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În acest sens, Platon a prezentat și articolul din Legea Nr. 133, din 17-06-2016, privind declararea averii și a intereselor personale, care stipulează ce bunuri trebuiesc declarate, după cum urmează:

„Capitolul II

DECLARAREA ȘI CONTROLUL AVERII ȘI AL INTERESELOR PERSONALE

Articolul 4. Obiectul declarării

(1) Subiecții prevăzuți la art. 3 alin. (1) declară:

a) veniturile obținute de subiectul declarării împreună cu membrii familiei, concubinul/concubina în anul fiscal precedent;

b) bunurile mobile şi imobile, inclusiv cele nefinalizate, deținute în proprietate cu drept de uzufruct, de uz, de abitație, de superficie de către subiectul declarării, inclusiv în calitate de beneficiar efectiv, de membrii familiei lui și de concubinul/concubina lui ori aflate în posesia acestora în baza unor contracte de mandat, de comision, de administrare fiduciară, a unor contracte translative de posesie şi de folosință;

c) bunurile transmise de către subiectul declarării cu titlu oneros sau gratuit, personal sau de către membrii familiei lui, concubinul/concubina lui către orice persoană fizică sau juridică în perioada declarării, dacă valoarea fiecărui bun depășește suma de 10 salarii medii pe economie;”



Prim-ministra Natalia Gavrilița nu și-a declarat casa cu două niveluri în care locuiește, situată în sectorul Centru al Capitalei, potrivit zdg.md. Motivul invocat de demnitară a fost că locuința aparține părinților săi. Cu toate acestea, legea obligă funcționarii să declare locul unde aceștia trăiesc.

După scandalul legat de casa de lux în care locuiește, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că va corecta această situație.

Tot atunci, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, declara că Natalia Gavrilița nu a încălcat legea, atunci când nu a trecut în declarația de avere casa în care locuiește. „Formularea corectă este - casa părinților Nataliei Gavrilița neinclusă în declarația de avere și nicidecum casa Nataliei Gavrilița, scrisă pe numele părinților. E o diferență majoră”, a precizat atunci ministrul.

Ulterior, și președinta Maia Sandu a declarat, în cadrul emisiunii În profunzime, de la ProTV, că în lege nu este stipulat faptul că ar trebui declarată casa, precizând că „legea nu este suficient de clară și că ar trebui să prevadă acest lucru”. „Ar fi bine ca presa care se respectă să pună și chestia asta acolo în investigație. Lucrurile trebuiesc spuse corect. Nu este bine să îi aruncăm pe toți în aceeași oală.  Nu este ok să-i punem pe toți cu case la sol în oala celor corupți”, a mai adăugat șefa statului.




Pub