Principală  —  IMPORTANTE   —   Cetățenii R. Moldova care au…

Cetățenii R. Moldova care au muncit sau muncesc în Grecia vor beneficia de pensie din acest stat. R. Moldova și Republica Elenă au semnat un Acord în domeniul securității sociale

Ministrul de Externe al R. Moldova Nicu Popescu și ministrul de Externe al Greciei Nikos Dendias au semnat, miercuri, 8 septembrie, la Chișinău, Acordul în domeniul securităţii sociale între R. Moldova şi Republica Elenă și Aranjamentului Administrativ pentru aplicarea Acordului.

Potrivit autorităților, scopul final al tratatului este ca cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Republica Elenă, la atingerea vârstei de pensionare să beneficieze de pensie din acest stat și, totodată, pe perioada de activitate să fie asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

Documentele asigură cetăţenilor Republicii Moldova precum şi cetăţenilor Republicii Elene dreptul  la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale din partea statului unde a lucrat legal. Adică persoanele asigurate vor avea posibilitate să beneficieze  de pensie indiferent de locul unde vor domicilia în viitor. Fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu stabilirii prestaţiilor sociale, iar pensia va fi transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment.

Procedura de totalizare a perioadelor de asigurare reglementată prin acord permite cetăţenilor Republicii Moldova, care au lucrat legal în Grecia, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani  realizaţi în statul nostru, să obţină dreptul la pensie, calculată proporţional perioadelor de contribuţie în Moldova dar nu să beneficieze de alocaţie socială.

Procesul de negociere a tratatelor prenotate, în cadrul căruia au participat experţii în domeniul asigurărilor sociale ai Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene a demarat în anul 2019, fiind desfăşurat în mai multe runde.

Potrivit datelor Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, actualmente  peste  8000 de moldoveni au permis de şedere în această ţară.

Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială bazate pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale cu 15 state.

R. Moldova și Republica Italiană au semnat Acordul în domeniul securității sociale. Președinta Sandu: „Documentul oferă posibilitatea ca, obținând o pensie în această țară, să o poată primi și acasă, dar și invers”