Principală  —  IMPORTANTE   —   Membrii Consiliului Național al Monumentelor…

Membrii Consiliului Național al Monumentelor Istorice vor fi selectați după un nou mecanism. Guvernul a modificat Regulamentul de funcționare a Consiliului

Guvernul a aprobat miercuri, 8 septembrie, un nou mecanism de selectare a membrilor Consiliului Național al Monumentelor Istorice, în baza principiilor de profesionalism și meritocrație în domeniu. Astfel, Cabinetul de miniștri a modificat Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului, cu scopul de asigurare a transparenței decizionale.

„Este un proiect de hotărâre important, revenim la principiul profesionalismului membrilor Consiliului, și nu al reprezentativității instituțiilor în această structură. Am prevăzut un mecanism amplu de asigurare a transparenței și de verificare a integrității tuturor membrilor”, a precizat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Potrivit noului regulament, Consiliul va fi format din 13 membri specializați în domeniul protejării patrimoniului arhitectural-istoric, reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale și nonguvernamentale cu preocupări statutare în domeniu, precum şi până la 3 funcţionari publici din cadrul Ministerului Culturii.

Membrii Consiliului, cu excepția celor din cadrul ministerului, vor fi selectați în bază de concurs organizat de către Ministerul Culturii, în conformitate cu Regulamentul aprobat în acest sens. Cu cel puțin 7 zile înainte de concurs, CV-urile candidaților vor fi publicate pe pagina web oficială a ministerului. Totodată, vor fi organizate consultări publice în scopul asigurării transparenței decizionale. Membrii Consiliului vor avea un mandat de trei ani.

În calitate de președinte va fi ales un membru ce nu deține funcție publică în cadrul Ministerului Culturii sau altei autorități publice, în timp ce vicepreședintele și secretarul Consiliului vor fi desemnați membrii din cadrul subdiviziunii de specialitate a  Ministerului Culturii. Ședințele Consiliului vor fi făcute publice și transmise online. La acestea vor putea participa, fără drept de vot, specialişti atestați, experţi din țară și din străinătate, personalităţi cu experienţă ştiinţifică sau practică din domeniul protejării monumentelor istorice.

Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării are o nouă componență. Potrivit unei hotărâri de Guvern aprobată la 22 decembrie numărul membrilor care fac parte din Consiliu a fost modificată de la 14 (cum era anterior) la 13 persoane. Decizia privind modificarea noii componență a fost luată la 13 ianuarie.

Totodată, componența anterioară a CNMI are mandat pentru trei ani și a fost numită în iulie 2019. În noul proiect al hotarării de Guvern nu se menționează nimic despre faptul că odată cu adoptarea noii modificări se demit membrii numiți anterior.

Potrivit deciziei luate astăzi, 13 ianuarie, din noua componență a CNMI fac parte:

  • Iurie Povar – președinte al Consiliului; președinte al Uniunii Arhitecților din R. Moldova;
  • Ion Ștefăniță – director general al Agenției de Inspectare și Restaurarea a Monumentelor, vicepreședinte al Consiliului;
  • Maria Răileanu – consultant principal, Direcția patrimoniu cultural, MECC;

CNMI este un organ de specialitate, care reprezintă autoritatea ştiinţifico-metodică în domeniul protejării de stat a monumentelor istorice şi funcţionează pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.