Fertilizarea in vitro – cum poți să rămâi însărcinată cu ajutorul medicinei moderne

Pentru unele femei, sarcina mult dorită poate apărea după mai multe încercări sau poate fi nevoie de intervenția specialiștilor. Fie că e vorba de anumite probleme de sănătate, vârstă sau lipsa unui partener stabil, multe femei pot ajunge să apeleze la fertilizarea in vitro (FIV).

Diana Al Faraj, reproductologă, spune că, dacă timp de un an de încercări, fără contracepție, femeia cu vârsta de până la 35 de ani nu rămâne însărcinată, atunci e momentul potrivit să se adrese medicului. După 35 de ani, perioada de un an de încercări scade până la jumătate de an. La 40 de ani, reproductologa recomandă femeilor să se adreseze imediat la medic. „După 42 de ani e foarte greu să obții o sarcină. Singura sarcină sunt ovocitele donate de la altă femeie și fertilizarea in vitro”, menționează ginecologa, conform Medpark

Cum are loc fertilizarea? 

Înainte de a purcede la fertilizarea in vitro, trebuie să faci o serie de analize pentru a vedea starea sănătății. De asemenea, dacă donator va fi partenerul tău, el va face, la fel, o serie de analize medicale. 

Poți să alegi și un donator anonim. Te poți adresa la Centrului de sănătate a reproducerii și genetică medicală din cadrul Institutului Mamei și Copilului sau la clinicile private din capitală care efectuează fertilizarea in vitro. Totuși, în cele mai dese cazuri, femeile vin cu partenerii lor donatori de spermă, iar centrele private raportează un număr foarte mic de donatori anonimi, conform unui raport efectuat de Agenția de Transplant în 2020. 

În prima etapă a procesului femeia trece prin stimularea ovariană, fiindu-i prescris un tratament medical pentru maturizarea ovocitelor.  

Într-un ciclu menstrual lunar se eliberează multe ovocite, însă doar unul ajunge la maturitate pentru reproducere. Femeia se naște cu un număr limitat cu ovocite (câteva milioane), însă, pe parcursul anilor, numărul lor scade constant. Scade respectiv și calitatea acestora. Ginecologii recomandă să verifici rezerva ovariană înainte să amâni nașterea unui copil. 

Etapa următoare este puncția ovariană. Asta înseamnă că medicul va recolta „manual” ovocite. Acestea vor ajunge în laborator și vor fi puse într-un incubator care îndeplinește aceleași condiții ca și corpul uman. 

Fertilizarea in vitro clasică se întâmplă în următorul mod: într-un vas special este pus un ovocit alături un număr mare de spermatozoizi. Mediul din laborator imită mediul corpului uman și asta va asigura o imitare a contopirii dintre ovocit și spermatozoid. 

Rezultatul acestui proces este formarea unui embrion. Transferul embrionului în uterul femeii are loc la ziua a 3-5 de la puncția ovariană. După transferul embrionului, femeia este „oficial” însărcinată. 

Dacă s-au format mai mulți embrioni, poți să soliciți „congelarea” lor și păstrarea la clinică pentru cât timp dorești. 

Factorii de care depinde succesul procedurii 

Totuși, există situații când fertilizarea in vitro poate să nu aibă succes, în funcție de mai mulți factori. Există probleme de fertilitate care micșorează rata de succes a procesului, cum ar fi: 

  • Anomalii uterine și/sau tumori fibroase; 
  • Disfuncția ovariană; 
  • Factorul de infertilitate dublă; 
  • Perioada de timp în care un cuplu a fost infertil. 

„Succesul ciclului nu este garantat 100%, chiar și în cele mai bune condiții. În termeni simpli, cineva va avea noroc, iar FIV va avea un succes chiar din prima dată, dar cineva va trebui să treacă prin mai multe încercări. Până recent, statisticile aveau drept reper important vârsta femeii, însă trebuie să menționăm că rata de succes FIV depinde și de starea generală și detaliată a sănătății organismului femeii, dar și de istoricul medical sau anamneza. Starea și evoluția sarcinilor anterioare este decisivă în procesul de însămânțare artificială”, explică Diana Al Faraj, medică obstetriciană-ginecologă, reproductologă. 

Ce trebuie să mai știi 

Dar, înainte de a purcede la fertilizarea in vitro, trebuie să știi că încă din 2017 Ministerul Sănătății asigură cuplurile infertile cu o procedură de fertilizare in vitro gratuită, în baza poliței de asigurare medicală. 

Regulamentul acordării serviciilor de reproducere umană asistată medical prevede ca numărul maxim de embrioni transferați să fie până la 3 embrioni la femeile sub 35 de ani și până la 5 embrioni după 36 de ani. Femeilor cu vârsta de sub 35 de ani, care au avut parte de eșecuri în fertilizarea in vitro, li se va transfera intrauterin până la 5 embrioni.  

Pentru a beneficia de o asemenea procedură, trebuie să te adresezi medicului de familie pentru a efectua investigații medicale. Ulterior, medicul va oferi îndreptare către Comisia de evaluare a cuplurilor asigurate, care își desfășoară activitatea în incinta Centrului de sănătate a reproducerii și genetică medicală din cadrul Institutului Mamei și Copilului. 

Poți să donezi spermatozoizi, ovocite și embrioni cu păstrarea confidențialității. Ca să poți dona, va trebui să faci niște analize medicale și să îndeplinești niște condiții cum ar fi: 

  • femeile care vor să doneze ovocite trebuie să fie sănătoase și să aibă o vârstă cuprinsă între 20 și 35 de ani; 
  • bărbații care vor să doneze spermă trebuie să fie sănătoși și să aibă vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani; 
  • cuplurile care vor să doneze embrioni trebuie să fie sănătoase, fără patologii genetice și să aibă vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani. 

În 2017, Ministerul anunța că în Republica Moldova erau aproximativ 140 de mii de cupluri infertile de vârstă reproductivă. Dintre acestea, 3.000 au avut nevoie de tratament de fertilizare in vitro.  

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.