00:05:36 29.03.2024
Stiri

Dodon pretinde că roada BOGATĂ de grâu obținută în acest an de către agricultorii din R. Moldova i se datorează lui, dar și lui Vladimir Putin

Actualitate 08.09.2021 14:42 Vizualizări37351 Autor: Ziarul National
Dodon pretinde că roada BOGATĂ de grâu obținută în acest an de către agricultorii din R. Moldova i se datorează lui, dar și lui Vladimir Putin


Agricultorii din R. Moldova au recoltat anul acesta cea mai bună roadă din ultimii 20 de ani – peste 1,5 milioane de tone. Socialistul Igor Dodon a declarat că agricultorii moldoveni nu aveau cum să strângă așa o roadă, dacă nu era contribuția sa și a liderului rus Vladimir Putin.

Potrivit lui Dodon, acum nu ar exista premise ca producătorii de pâine să majoreze prețurile, așa cum s-a întâmplat ieri la Bălți (prețurile la pâine au crescut cu 6%).

„Situația este foarte stranie. Eu am analizat cât grâu a fost colectat în R. Moldova în ultimii 20 de ani. Anul acesta s-au recoltat 1,5 milioane de tone de grâu, de trei ori mai mult decât în anul 2020. Deci, grâu este mult, iar prețurile la pâine cresc. Cred că, iarăși, este o scăpare a actualului Guvern. Trebuie de clarificat cât mai repede și de reglat prețurile, deoarece premise pentru creșterea acestora nu sunt”, a declarat ieri Dodon, în cadrul unei emisiuni televizate.

Fără a sta mult pe gânduri, Dodon a încercat să explice de ce agricultorii din R. Moldova, care anul trecut au protestat săptămâni la rând în fața Guvernului și Parlamentului, au obținut o roadă atât de mare de grâu.

„Eu am încercat să mă clarific de ce anul acesta avem o recoltă de 1,5 milioane de tone de grâu. Dacă noi anul trecut, un an foarte secetos, cel mai secetos din ultimii 50 - 60 de ani, nu ajutam agricultorii cu peste 300 de milioane de lei, plus alte 60 de milioane pe care Rusia, Putin, la solicitarea mea, i-a acordat R. Moldova în calitate de ajutor umanitar… În total e vorba de 400 de milioane de lei. Dacă noi nu acordam acești bani agricultorilor pentru pregătirea terenurilor, nu avea cum să fie o asemenea roadă. Astfel, este și meritul nostru, deoarece a fost acordat acel ajutor”, a precizat Dodon, fără să amintească și de cele șase mii de tone de motorină oferite gratuit de către România pentru agricultorii din Republica Moldova.

În același context, socialistul a încercat să-i ofere premierului Natalia Gavrilița o lecție privind menținerea controlului asupra prețurilor la produsele sociale.

„Guvernul trebuie să preia controlul asupra prețurilor - cel puțin la produsele sociale. Noi avem o asemenea experiență și doamna prim-ministru, care mi-a fost subaltern în anii 2007-2008 la Ministerul Economiei, cu siguranță își amintește despre acest lucru. Prețurile pot fi reglementate, dacă există o abordare corectă și profesionistă”, a conchis sursa citată.

De menționat că agricultorii din R. Moldova au obținut anul trecut subvenții doar după ce au protestat mai multe săptămâni în fața Guvernului și Parlamentului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md