Linkuri accesibilitate

Statele Unite au o nouă diplomată la cârma politicii față de Europa Centrală și de Est


Robin Dunnigan, diplomată de carieră cu experiență în domeniul energiei
Robin Dunnigan, diplomată de carieră cu experiență în domeniul energiei

Administrația Biden a numit o diplomată specializată în domeniul energiei, Robin Dunnigan, drept persoană responsabilă în Departamentul de Stat de politica Statelor Unite în Europa Centrală și de Est.

Un purtător de cuvânt a spus Europei Libere că Dunnigan, care a preluat noua funcție pe 7 septembrie, va ajuta la elaborarea politicii față de Polonia, Ungaria și Republica Cehă, dar și de Ucraina, Belarus și R. Moldova. Nu se va mai ocupa însă, spre deosebire de predecesorul ei, de țările Caucazului de Sud, Armenia, Azerbaidjan și Georgia. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a mai spus că schimbările fac parte dintr-o rotație de personal obișnuită.

Diplomată de carieră, care a ocupat funcția de secretar adjunct pentru diplomația energetică în Biroul pentru resurse energetice al Departamentului de Stat între 2014 și 2017, Dunnigan a lucrat ulterior în ambasada americană la Viena, inclusiv ca șefă a misiunii diplomatice (ca însărcinat cu afaceri) din Austria.

În trecut, Dunnigan a criticat planurile ruso-germane ale construcției gazoductului Nord Stream 2. Trecând prin Marea Baltică și fiind aproape finalizat, gazoductul va spori substanțial capacitatea Rusiei de a exporta gaze direct în Germania. Câteva țări ale Europei de Est vor fi ocolite iar Ucraina poate pierde aproximativ 2 miliarde de dolari pe an în taxe de tranzit.

La o conferință din 2015, Dunigan spunea că Nord Stream 2 nu doar că amenință interesele Ucrainei, dar reprezintă un risc pentru alimentarea cu gaze și diversificarea surselor în sud-estul Europei.

În luna mai anul acesta, administrația Biden a spus că Statele Unite renunță la impunerea de sancțiuni împotriva operatorului gazoductului Nord Stream 2 într-o încercare de a aplana tensiuni în relația cu Germania.

Președintele Joe Biden a spus mereu că se opune gazoductului pentru că, în afară de lezarea intereselor unor țări est europene, va și mări pârghiile de influență ale Rusiei asupra Europei. Dar Biden a explicat că gazoductul era la o fază atât de avansată când și-a început el mandatul, încât sancțiunile nu mai puteau opri finalizarea conductei, singurul lor efect putând fi înrăutățirea relației cu Germania.

Washingtonul și Germania au încheiat însă un acord, în luna iulie, pentru a ajuta Ucraina să facă față consecințelor economice rezultate din finalizarea Nord Stream 2, inclusiv prin investiții în industria energetică ucraineană. Realizarea acordului va fi supravegheată de un demnitar american special numit, Amos Hochstein. Între 2014 - 2017, Hochstein a fost emisar special pentru energie, fiind un timp și membru al consiliului de administrație al companiei de stat din Ucraina, Naftogaz.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG