(VIDEO) Rogozin îl invită pe Musk la el acasă: „Am pus ceaiul la încălzit”

08 Sept. 2021, 16:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
08 Sept. 2021, 16:41 // Au Bani //  MD Bani

Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale a Rusiei, s-a declarat invidios pe industria spațială privată a Statelor Unite, dându-i ca exemplu pe miliardarii Jeff Bezos și Richard Branson. El a spus într-un interviu pentru CNN că ar vrea ca și oligarhii ruși să-și cheltuiască banii pe nave spațiale, în loc de iahturi, și l-a invitat pe Elon Musk la el acasă, pentru a discuta despre explorarea universului.

„Milionarii noștri preferă să investească în iahturi, în loc de nave spațiale. Dar poate copiii lor vor fi mai înțelepți decât ei”, a declarat Dmitri Rogozin pentru CNN.

El este impresionat de înfloritoarea industrie a turismului spațial din SUA, referindu-se la inițiativele Virgin Galactic a lui Richard Branson și Blue Origin a lui Jeff Bezos. „Îmi place ce fac oamenii voștri,oameni care își cheltuie propriii bani pe lucruri folositoare pentru întreaga societate.”

Cel mai mare respect îl are pentru fondatorul SpaceX, Elon Musk, și dă vina pentru stagnarea din țara sa pe instabilitatea care a urmat căderii Uniunii Sovietice. „Domnul Elon Musk realizează multe dintre ideile pe care am vrut și noi să le realizăm, dar nu am putut, pentru că, după destrămarea Uniunii Sovietice, programul nostru spațial a fost oprit pentru o perioadă. Îl respectăm ca organizator al industriei spațiale și ca inventator, căruia nu-i este frică să-șă asume riscuri.”

Dmitri Rogozin chiar îl invită pe Elon Musk la el acasă, „să fie oaspetele familiei mele” și să discute despre „explorarea universului, viața extraterestră și cum putem folosi spațiul pentru a conversa viața viața pe Pământ”.

„Am pus ceaiul la încălzit”, a mai spus Rogozin.

Relația dintre ei nu a fost însă mereu atât de prietenoasă. În decembrie anul trecut, Rogozin punea pe rețelele sociale poze cu ingineri Roscosmos înconjurați de zăpadă, recuperând o bucată dintr-o rachetă Soyuz, în îndepărtata regiune Iacuția. „Asta nu e Boca Chica”, a scris Rogozin, cu referire la micul oraș din Texas unde SpaceX construiește cea mai mare și puternică rachetă din lume, Starship. „Asta e iarna în Iacuția. Mă întreb dacă fragila SpaceX ar putea funcționa în astfel de condiții”. Cu toate acestea, Rogozin îi invită pe Branson, Bezos și Musk în octombrie la lansarea unei nave Soyuz de la cosmodromul Baikonur din Kazakhstan.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 09:51 // Actual //  Soroceanu Olga

Locuitorii municipiului Cahul, dar și cei din localitățile Roșu, Crihana Veche și Cotihana, beneficiază în prezent de servicii modernizate de alimentare cu apă potabilă și canalizare. Acest lucru a fost posibil datorită unui proiect finanțat de Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană, în cadrul inițiativei „Echipa Europa”, implementat prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare KfW. În total, au fost alocate peste 46 de milioane de euro, bani care vor fi utilizați pentru construcția Stației de epurare a apelor uzate din orașul Cahul, modernizarea și extinderea rețelei de canalizare din municipiu și conectarea a circa 1 900 de gospodării la aceasta.

Scopul investițiilor este de a îmbunătăți semnificativ nivelul de trai al populației din municipiul Cahul, prin asigurarea unui acces sigur și eficient la rețelele de alimentare cu apă și canalizare. Acest lucru nu doar că va aduce beneficii imediate cetățenilor, dar și va contribui la dezvoltarea economică și socială a întregii regiuni.

Un alt aspect important al proiectului este reducerea poluării apelor și conservarea resurselor de apă subterană în sudul Moldovei. Mai exact, ar urma să fie îndeplinite obiectivele stabilite în Planul de management al bazinului hidrografic al districtului Dunăre – Prut și Marea Neagră, având un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și asupra sustenabilității resurselor de apă.

În context, un eveniment de monitorizare a progresului lucrărilor în cadrul acestui proiect de aprovizionare cu apă și canalizare din raionul Cahul a avut loc joi, 18 aprilie 2024, la Cahul. Au participat: Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul, reprezentanți ai Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, dar și ai Băncii Germane KfW.

Oficialii au avut ocazia să viziteze diverse locații de construcție, printre care și școala de Arte Plastice pentru copii din municipiul Cahul, singura școală din zonă care nu dispune de sistem de canalizare și rețele adecvate. Prin intermediul Proiectului de Aprovizionare cu Apă și Canalizare, această școală va fi conectată la rețeaua de canalizare, inițiativă ce va îmbunătăți semnificativ condițiile de igienă și confort pentru elevi și cadrele didactice.

De asemenea, oficialii au inspectat progresul lucrărilor la rețelele de canalizare de pe strada Ștefan cel Mare, Stația de Epurare a apelor uzate și Stația de Captare a apei Prut, unde a avut loc și lansarea construcției de apeduct. Progresele sunt semnificative și conforme cu planurile stabilite pentru proiectul de aprovizionare cu apă și canalizare în Cahul.

„Prin intermediul proiectului din regiunea Cahul, în colaborare cu Uniunea Europeană, avem ca obiectiv principal îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor din Republica Moldova, în contextul integrării acestora în familia europeană”, a declarat Steffen Lohmann, responsabil de cooperare, Ambasada Germaniei în Republica Moldova.

„Împreună cu partenerii noștri de la Uniunea Europeană și cu sprijinul susținut al Germaniei, am început un proiect de modernizare și îmbunătățire a sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare din municipiul Cahul și din localitățile învecinate Cotihana și Crihana Veche. Acest proiect nu este doar despre infrastructură – este despre îmbunătățirea calității vieții pentru fiecare locuitor al Cahulului și al zonelor învecinate. Îmi exprim recunoștința față de finanțatorii și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru sprijinul lor neîntrerupt în realizarea acestui proiect vital pentru comunitatea noastră. Mulțumim!” a menționat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

Ministrul Andrei Spînu și-a exprimat recunoștința către Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană pentru sprijinul considerabil acordat Republicii Moldova în acest domeniu vital. Acesta a mai menționat că, în ultimii ani, Guvernul Germaniei a devenit unul dintre cei mai importanți donatori implicați în modernizarea sectorului de aprovizionare cu apă și canalizare din Republica Moldova.

„Această zi este de o importanță deosebită pentru noi, deoarece monitorizarea progresului lucrărilor și transferul rezultatelor obținute reprezintă un pas crucial către îmbunătățirea calității vieții și stimularea activității economice în Regiunea de Sud a țării, asigurând în același timp protejarea resurselor noastre de apă și a ecosistemelor dependente de ele”, a declarat Andrei Spînu, Ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Asigurarea faptului că cât mai multe gospodării se vor conecta efectiv la noua infrastructură, în special la rețelele de canalizare aflate în prezent în construcție, este o sarcină cheie pentru municipalitate. Acum, toată lumea poate vedea progresele înregistrate, ceea ce este un moment bun pentru a intensifica eforturile de a se angaja cu cetățenii locali și de a-i motiva să contribuie la succesul proiectului. Mulțumesc municipalității și urez „Apă Canal Cahul” și antreprenorilor acestora toate cele bune pentru lucrări de construcție reușite și sigure”, a declarat Jonas Rathfelder, Vicedirector KfW Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău