/VIDEO/ Calitatea educației și lipsa oportunităţilor de angajare - cele mai importante probleme cu care se confruntă tinerii din țară

08 septembrie 2021, ora 22:01

Calitatea educației și lipsa oportunităţilor de angajare în câmpul muncii sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă tinerii din țara noastră. Sunt concluziile unui sondaj realizat recent în rândul tinerilor. Potrivit studiului, studenții și-ar dori să studieze mai mult domeniul IT și educația în afaceri. Iar pentru a rămâne în țară, tinerii cu care am discutat astăzi ne-au spus că își doresc salarii mai mari și, eventual, modificări în sistemul educațional pentru a îmbunătăți calitatea studiilor.

Am încercat să aflăm ce cred studenții despre calitatea studiilor în Moldova. Aceștia ne-au spus că nivelul studiilor ar crește dacă studenții ar da dovadă de mai multă responsabilitate, iar profesorii ar atrage atenția la doleanțele tinerilor.

„Foarte mult depinde de profesor pentru că unii au capacitatea să redea într-un mod mai interesan materialul, unii doar predau și nu puna acent să atragă interesul studenților”.

„Unica nuanță a fost că în anul întâi și doi au fost obiecte de prisos, de exemplu filozofie, etica profesională”.

De asemenea, tinerii ne-au mai spus că un salariu mai mare i-ar motiva să rămână în țară și să-și creeze un viitor în Moldova.

„Un salariu de programist cred că ar fi bine să fie peste 20, 25 mii lei, dar în Moldova primești doar 10, 15 mii”.

„O să lucrez în Moldova poate câțiva ani, dar după aia oricum o să plec, că așa este aranjat locul nostru de muncă, pentru că salariile în primul rând nu atrag”.

Potrivit expertului în educație, Anatol Gremalschi, datorită unor modificări în curriculă, mai multe discipline care anterior erau obligatorii, au devenit opționale, fapt ce le oferă tinerilor posibilitatea de a-și alege vocația.

„Trebuie să ne orientăm în viitor. Mai multă informatică, design, gândire critică, inteligență artificială, (MUSCA) comunicarea, mass-media, toate lucrurile astea ar trebui să ne orienteze spre viitor”.

Totuși, pentru a îmbunătăți calitatea educației în Republica Moldova, tinerii sunt cei care trebuie să opteze pentru competitivitate, mai este de părere expertul.

„Cadrele didactice să posede limbile moderne, să fie asigurată mobilitatea cadrelor didactice, ai noștri să predea în străinătate și cei din străinătate la noi, în caz contrar e clar că nu vor rămâne aici”.

Între timp, Ministerul Educației a anunțat un plan de acțiuni pentru anii 2021-2022. Astfel, autoritățile își propun să modernizeze învățământul profesional-tehnic prin implicarea angajatorilor și a mediului de afaceri. O altă prioritate ar fi dublarea fondurilor alocate pentru sprijinirea educației incluzive în învățământul general și oferirea de suport universităților pentru dezvoltarea programelor de studii, ținând cont de necesitățile mediului de afaceri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram