Ion Ceban impune moratoriu pe eliberarea oricăror acte permisive de construcție în Centrul istoric al Chișinăului

Moratoriu pe eliberarea oricăror acte permisive de construcție în centrul istoric, a fost anunțat de edilul capitalei astăzi. „Am interzis eliberarea actelor permisive până la 1 aprilie 2022, până la elaborarea PUZ Centru, care ne propunem să-l finalizăm până în acea perioadă, dacă va fi o conlucrare între autoritatea locală și cea centrală”, a declarat Ion Ceban.

Foto: UNIMEDIA

„Primăria municipiului Chișinău a anunțat acum câteva săptămâni că va iniția procesul și a inițiat procesul de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) centru, în baza licitației instituția responsabilă de elbaroare a acestui document este Chișinău Proiect, de câteva săptămâni s-a început lucru în această privință.

Am transmis ieri Ministerului Culturii o scrisoare în care am rugat să fie revizuite toate deciziile ultimei componențe a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Marea Majoritate dintre ele fiind dubioase în acest sens și solicit o întrevedere oficială cu Ministerul Culturii pentru a vedea cum putem să avansăm pe evaluarea patrimoniului. Acele 900 monumente de arhitectură, de însemnătate națională și locală sunt în Centrul istoric al Chișinăului, mă refer aici la perimetrul Mateevici-Ismail-Mihai Viteazu- Albișoara.

De la 1 aprilie, dacă o să ne mișcăm împreună cu Ministerul Culturii conform orarului, până la 1 aprilie 2022 introducem moratoriu pe construcțiile din zona centrală a Chișinăului. Asta ar însemna că nici-o autorizație nouă de construcție nu va fi eliberată, și nu contează dacă este pentru reconstrucție sau nu.

Moratoriu este pus pentru că sunt în procesul de elaborare a Planului Urbanistic Zona și pentru că avem oameni care nu sunt de bună credință și intervin în zona centrală așa cum le place lor

În scurt timp ne vom adresa cu amendamente la Parlament pentru revizuirea legislației construcțiilor, începând cu supra-taxarea pentru construcțiile existente și care sunt lăsate în păragină de ani de zile”, a relatat Ion Ceban într-un live de pe pagina sa de Facebook.

Totodată, edilul capitalei a afirmat că se află „pe ultima sută de metri de elaborare a strategiei de dezvoltare a Municipiului Chișinău, un document de planificare socio-economică care este gata și are aproximativ 250 de pagini și urmează a fi plasat în următoarele două-trei săptămâni”, iar la scurt timp va fi lansată o licitație internațională pentru Planul Urbanistic General.

Ion Ceban a mai solicitat astăzi „stoparea actelor permisive pentru o construcție până la clarificarea tuturor circumstanțelor”. Aceasta fiind localizată în perimetrul centrului istoric al orașului, „iar conducerea actuală a municipalității nu a emis decât ordin de restaurare a fațadei”. 


Pub