Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Judecătoria Chișinău a respins…

DOC Judecătoria Chișinău a respins ca fiind neîntemeiată solicitarea fostului șef al CNA Bogdan Zumbreanu de a fi repus în funcție

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani a respins ca fiind neîntemeiată acţiunea în contencios administrativ înaintată de Bogdan Zumbreanu împotriva Parlamentului R. Moldova, privind anularea Hotărârii Parlamentului din iunie 2019 prin care a fost revocat din funcția de șef al Centrului Național Anticorupție (CNA) și restabilirea lui în funcție.


Hotărîrea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile de la pronunţarea dispozitivului hotărîrii, prin intermediul Judecătoriei Chişinău, sediul Râşcani.

Bogdan Zumbreanu și-a început activitatea la Procuratura municipiului Chișinău în calitate de ajutor-interimar al procurorului și anchetator, în 2001. A ajuns la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției în 2002 în Departamentul anchetă penală ca anchetator superior. În 2004 a devenit șef de secție în cadrul Direcţiei generală urmărire penală, funcție pe care a ocupat-o până în 2008.

Zumbreanu a ajuns director CNA la 15 ani după ce a călcat pentru prima dată pragul instituţiei, în 2002, în calitate de anchetator.

„CNA va instrumenta dosare împotriva tuturor celor care comit infracţiuni, indiferent dacă m-au votat sau nu pe mine”, declara Zumbreanu, într-un flash-interviu acordat pentru ZdG.

În decembrie 2017, Bogdan Zumbreanu a fost ales cu votul a 60 de deputați director al CNA. În iunie 2019, odată cu retragerea PDM de la putere și plecarea lui Vladimir Plahotniuc din R. Moldova, noua majoritate parlamentară de la acel moment, formată de PSRM și ACUM, l-a demis din funcție motivând că a fost parte în unele dosare prin care R.Moldova a fost condamnată la CEDO.

După ce a fost demis de Parlament din funcția de șef al CNA, Zumbreanu a rămas să lucreze în cadrul instituției, ocupând funcția de șef al Direcției Generale Urmărire Penală. La scurt timp după ce a ocupat acest fotoliu, Zumbreanu a depus însă cerere de demisie, invocând motive personale.