Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Comitetul național consultativ de experți…

Comitetul național consultativ de experți în domeniul imunizărilor pledează pentru vaccinarea copiilor de peste 12 ani, în timp ce MS susține că a rămas pe poziția că se vaccinează împotriva COVID-19 doar populația adultă

vaccinare cov

Comitetul național consultativ de experți în domeniul imunizărilor pledează pentru vaccinarea copiilor de peste 12 ani, în timp ce Ministerul Sănătății susține că a rămas pe poziția că în R. Moldova se vaccinează împotriva COVID-19 doar populația adultă.

Comitetul Național Consultativ de Experți în domeniul imunizării care este compus din experți în domeniu s-a întrunit în ședință pe 23 august și și-a expus opinia cu referire la vaccinarea copiilor de peste 12 ani, pledând pentru vaccinare. Luând în considerare faptul că opinia Comitetului are doar titlu de recomandare, Ministerul Sănătății a rămas pe poziția sa exprimată anterior că în R.Moldova se vaccinează doar populația adultă.

De la inițierea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, din 2 martie curent, au fost administrate 1 306 726 doze de vaccin. Acoperirea națională cu o doză constituie 21,96 %, iar cu schemă completă – 20,61 %, potrivit datelor oficiale.

Lucrători medicali vaccinați cu o doză: 89,28 %, iar lucrători medicali vaccinați cu schemă completă: 87,74%, ceea ce a determinat reducerea morbidității în rândul acestora cu 85%.

Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă se înregistrează în mun. Chișinău – 33%, raioanele Soroca, Dubăsari – 23% și Orhei – 22%. Cea mai redusă acoperire vaccinală din țară între 12% – 15% se atestă în raioanele Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia.

O rată mică de acoperire vaccinală este atestată și în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 ani.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 1 489 reacții adverse de la vaccin, dintre care 92,8% – forme ușoare, 7,2% – forme moderate, iar forme severe nu au fost înregistrate, potrivit MS.

R. Moldova a recepționat în total 1 611 400 de doze de vaccin împotriva COVID-19.