Cum vede un antreprenor american avantajele creării unui startup în Moldova 

Republica Moldova oferă mai multe posibilități decât ne imaginăm în ceea ce privește lansarea unei afaceri. Este părerea lui Cameron Manwaring, unul din mentorii din cadrul proiectului Upcelerator organizat de Dreamups.  

Fondator al ShareAbility, o companie care consultă branduri renumite în crearea de conținut pe Youtube, Cameron a colaborat de-a lungul timpului cu mai multe branduri renumite, printre care Turkish Airlinse, Flyboard, NVIDIA și ESPN.  

Pe lângă activitățile de bază, Manwaring a avut ocazia de mai multe ori să interacționeze și cu antreprenori și tineri cu inițiativă din Republica Moldova. El consideră că, dacă moldovenii vor deschide ochii la posibilitățile oferite de țara lor, lucrurile s-ar schimba spre bine.  

Americanul îndrăgostit de Moldova 

Relația lui Cameron cu moldovenii a început mai demult, prin intermediul a doi prieteni americani aflați deja aici, care i-au recomandat să viziteze Moldova. Fiind aici, Cameron a vorbit în cadrul a mai multe conferințe, inclusiv datorită background-ului pe care îl avea deja în domeniul antreprenoriatului. 

Pe parcursul ultimilor cinci ani, el a reușit să ajute peste 100 de companii și startup-uri moldovenești în dezvoltarea de produse și servicii, dar și a proceselor de lucru. „Sunt și startup-uri, dar și companii cu statut deja pe piață, care operează de câțiva ani. Cred că un rol aparte aici îl joacă faptul că sunt îndrăgostit de oamenii acestei țări”, spune acesta.  

Care sunt beneficiile de a face un startup în Moldova 

  • Este foamea și dorința de a reuși. Cameron Manwaring face o paralelă între statul său de baștină, Utah, și Republica Moldova. Ambele sunt regiuni unde lumea este mai conservatoare și faptul că aici sunt și costuri de viață mai mici tot este important. Însă, contează foarte mult dorința de a reuși. „Oamenii sunt atât de concentrați să producă un bun, încât nu mai contează efortul sau orele petrecute pentru acel efort”, spune acesta. 
  • Republica Moldova are forță de muncă bună. Unul din primele lucruri pe care le-a observat Cameron a fost că nivelul avansat de cunoaștere a limbii engleze, dar și a limbii ruse. Iar ca bonus, în sistemul educațional se mai învață și a treia limbă – franceza. Evident, nu doar cunoașterea limbilor este un lucru extraordinar. Moldova are și specialiști buni în domenii ca IT, marketing, creare de conținut digital, copywriting, PR și multe altele.  
  • Lucrurile la noi în țară se mișcă rapid. Cameron povestește despre experiența soției sale de a fonda în doar două luni un startup. Ideea era simplă – să croiască 100 de piese de vestimentație pentru copii. În 8 săptămâni s-au găsit și parteneri, și spațiu, și lucrători – lucru practic imposibil în alte țări. „Și asta deoarece Moldova nu are așa de multe obstacole în implementarea unei idei. Poți să te plângi de faptul că guvernul nu ajută, dar uneori, în domeniul antreprenoriatului, acesta este chiar un lucru bun. E bine când nu ai atâta supraveghere și reguli prin care să ți se spună ce nu poți face”, este de părere Manwaring. 
  • Riscurile sunt mai mici. Mulți se uită la orașe ca New York, San Francisco, Los Angeles, Berlin, Londra și cred că sunt locuri mai bune, că sunt mai multe oportunități, mai mulți clienți. Totuși, Cameron consideră Chișinăul mai bun în ceea ce ține de fondarea unui startup, deoarece aici costurile de trai sunt mai mici, riscurile, la fel, sunt mai mici. Însă într-un oraș mare o greșeală te poate costa foarte mult, iar ca să obții un profit, uneori poate fi nevoie de mai mulți ani. Totodată, în Republica Moldova, dacă reușești să obții un client internațional bun, poți avea din start profituri și de 80%. 
  • Posibilități mari de a călători internațional. Unul din avantajele Republicii Moldova este accesul la piața internațională, la posibilitatea de a călători rapid peste hotare și de a face cunoștință cu experiența internațională. „E mult mai ieftin decât dacă ai trăi în Statele Unite. Aici poți merge în Canada sau Mexic cu mașina, conducând zile întregi, iar dacă zbori internațional, asta costă mult. Și sta constă experiența internațională la noi. În Moldova, având posibilitatea de a ajunge în multe țări, ai posibilitatea de a expune și promova produsul tău la o audiență internațională mai mare”, spune Manwaring.   

Despre supraviețuire și profit 

Cameron Manwaring spune că cel mai ideal scenariu în acest caz sunt banii proprii. Desigur că e bine să ai banii necesari de la investitori, însă, ca să fie o motivație suplimentară, e necesar să investești banii proprii în această afacere.  

El povestește că în primii ani de existență a startup-ului său a lucrat în mai multe locuri, care nu neapărat aveau legătură cu domeniul afacerii sale. A fost o perioadă când a trăit într-o cameră cu un verișor, iar mesele principale erau alcătuite din ce mai rămânea de la banchete sau recepțiile la care participa. 

„Nici un job nu este mai jos de demnitatea ta, dacă faci bani pentru a fonda propria companie. În general, în momentul când afacerea ta face mai mulți bani decât celelalte locuri de muncă pe care le ai, abia atunci îți dai demisia”, afirmă Manwaring.   

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.